Mojfaks.hr u Vijesti

'Črnkas' poslovni klub: mjesto borbe protiv nezaposlenosti mladih

Iako statistički podaci o nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj ne ulijevaju optimizam, a pogotovo kad je o mladim osobama riječ, postoji i ona druga strana medalje koja nudi tračak nade u moru negativnih trendova. Zagrebačka Ilica 181 mjesto je pozitivnih iskustava!

11. veljače 2016 15:04
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Naime, ondje se nalazi \'ČRNKAS – Črnomerec poslovni klub\' – gdje se nezaposlenim mladima nudi mogućnost pohađanja besplatnih edukacija za traženje posla, realiziran uz pomoć i potporu Instituta za stručno usavršavanje mladih te Europskog savjeta za mentorstvo i coaching Hrvatska.

U Črnkasu možemo naučiti ono što nismo savladali na faksu

Izlazak na tržište rada u najmanju je ruku stresan za svakoga od nas, a može se bez imalo zadrške reći da je i kompleksan. Kako proces prijave na željena radna mjesta iziskuje određene vještine koje mladi ljudi najčešće nisu imali prilike steći tijekom studija – Črnkas postaje idealnim mjestom gdje tim istim vještinama svi zainteresirani mogu ovladati. Ovdje prvenstveno mislimo na usavršavanje pisanja životopisa i motivacijskog pisma, zatim komunikacijske i prezentacijske vještine te kako se pravilno pripremiti za razgovor za posao.

I dok je vaš životopis prvo čime ćete privući pažnju potencijalnog poslodavca, dojam koji ostavite na razgovoru, zajedno s vašim odgovorima, bit će ono čime ćete tu pažnju i zadržati. Neke će od njih, ako ne i sve, biti presudne u budućem snalaženju na tržištu rada.



Radionice za mlade

Radionice se održavaju u 10 ciklusa s trajanjem po tri tjedna i to ponedjeljkom, srijedom i petkom u terminima od 09.00 do 13.00 sati. Namijenjene su svim nezaposlenim mladima u dobi od 15 do 30 godina, bilo onima koje muči nedostatak motivacije jer su se već nekoliko puta neuspješno prijavili za neko radno mjesto, bilo onima koji žele usavršiti neke od postojećih ili u svoj CV dodati nove vještine.

Trenutno je u tijeku deveti ciklus koji traje do 19. veljače i nakon kojeg će uslijediti deseti ciklus s početkom 22. veljače, a za koji su prijave upravo u tijeku i otkrili su nam da još ima slobodnih mjesta.

Luka Bogdan, programski koordinator na projektu rekao nam je da se za radionice uvijek traži mjesto više: "U sklopu EU projekta ČRNKAS - Črnomerec poslovni klub održavaju se još dva ciklusa trotjednih besplatnih radionica za traženje posla. Na radionicama se uvijek traži mjesto više i do sada smo svima zainteresiranima omogućili sudjelovanje. U posljednje vrijeme naši polaznici radionica dolaze upravo zato što su im preporučili njihovi prijatelji, braća i sestre koji su naši bivši polaznici. S većinom bivših polaznika smo redovito u kontaktu, a neki su čak ostali u Črnkasu kao volonteri. Trenutno je u tijeku deveti ciklus radionica, a ovim bih putem želio pozvati sve mlade da se prijave na posljednji ciklus koji počinje 22. veljače."

Ono što se putem Črnkasovih edukacija i radionica može dobiti je speed dating s poslodavcima (kaže se da je osoba s pravim kontaktima najbogatija osoba), zatim individualni mentoring s Črnkasovim trenerima i trenericama, kao i potvrda o pohađanju radionica za traženje posla, korisni materijali te informacije vezane uz tražene posla – i ništa manje važno: priliku za sklapanje novih poznanstava.

42% mladih se nakon pohađanja radionica zaposlilo

Jedna od najvažnijih informacija koje stižu iz Črnkasa i koja bi trebala ohrabriti sve buduće polaznike i polaznice jest činjenica da se od 96 mladih koliko je do sada prošlo njihove radionice zaposlilo čak njih 42 posto, a do kraja svibnja 2016. (do kad projekt traje) očekuje se i rast navedene brojke. Zašto ne biste bili dio njihove pozitivne statistike?

Trebali bismo biti svjesni da je pri traženju posla važan faktor činjenica da u stvarnom svijetu, koji nije samo statistika, svoje životopise potencijalnom poslodavcu dostavlja vrlo velik broj mladih osoba. U trenutku kad poslodavac na stolu ima hrpu životopisa, na prvu će vjerojatno otpasti oni koji nisu adekvatno sastavljeni, a zatim oni koji ne obiluju sadržajem.


foto: Facebook

I dok većina mladih smatra da u svoje životopise nema što uvrstiti, pohađanje edukativnih radionica poput Črnkasa otkriva dvije odlične karakteristike osobe koja se prijavljuje: kandidat je na vrijeme prepoznao potencijalni problem i pristupio je njegovu rješavanja te otkriva potencijal i želja za daljnjim usavrašavanjem. Što bogatiji životopis i što raznolikije vještine – to veće šanse za zaposlenjem.

S obzirom da u današnje vrijeme masovnih medija i interneta malo što može proći neotkriveno, ukoliko ne vjerujete nama – posjetite njihove stranice na društvenim mrežama! Komentari su zaista odlični.

Ana Maria Filipović Grčić
foto: privatna arhiva

Još vijesti