Vodič za brucoše

Da studiraju oni koji znaju, a ne samo oni koji imaju: U Crnoj Gori odsad besplatno školovanje za sve studente

MojFaks | Vijesti, 19.06.2017.Da studiraju oni koji znaju, a ne samo oni koji imaju: U Crnoj Gori odsad besplatno školovanje za sve studente

Ministar prosvjete Damir Šehović je pojasnio da se odlukom o uvođenju besplatnog školovanja za sve studente stvaraju pretpostavke da u Crnoj Gori studiraju oni koji znaju, a ne oni koji imaju.

Utvrđene su izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, kojim je propisano da osnovne i master studije za sve studente Univerziteta Crne Gore (UCG), koji studiraju po reformiranom modelu, budu besplatne.

Ministar prosvjete, Damir Šehović, naveo je da se usvajanjem ovog Prijedloga zakona stvaraju pretpostavke za kvalitetnije visoko obrazovanje u Crnoj Gori, pišu Vijesti.me.

...8700 mladih Hrvata u inozemstvu: Provjerite koliko košta studiranje na omiljenim europskim fakultetima...


"Ciljevi od kojih smo pošli prilikom izrade zakona su potreba stavljanja naglaska na dostupnost visokog obrazovanja svima pod jednakim uvjetima, na kvalitetu i mobilnost, financijsku održivost i odgovornost UCG-a, ali i na usklađenost našeg sistema visokog obrazovanja s potrebama tržišta rada", izjavio je Šehović na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

On je rekao da se izmjenama i dopunama ovog Zakona prepoznaje potreba uvođenja besplatnih osnovnih i magistarskih studija za sve studente koji studiraju po reformiranom modelu na UCG-u. Šehović je pojasnio da se na taj način stvaraju pretpostavke da u Crnoj Gori studiraju oni koji znaju, a ne oni koji imaju.

"Svjesni smo da će to podrazumijevati potrebu izdvajanja određenog novca iz budžeta, ali smo isto tako svjesni da mi na taj novac ne gledamo kao na trošak, nego kao na investiciju, jer smo ubjeđeni da kvalitetnije investicije od investicije u znanje definitivno nema", naveo je Šehović.

...7 zemalja u kojima možeš studirati besplatno (jedna je odmah 'iza ugla')...


Također je izjavio da će izmjenama i dopunama ovog Zakona biti uveden prijemni ispit za upis na magistarske studije na UCG-u po reformiranom modelu.

"Htjeli smo da onemogućimo takozvano pranje diploma i činjenicu da studenti sa manje kvalitetnih fakulteta, dolazeći s većim prosjekom, zauzimaju mjesto studentima s kvalitetnijih fakulteta", pojasnio je Šehović.

"Opredijelili smo se za takozvani ugovorni model financiranja koji podrazumijeva prava i obaveze i za državu, i za UCG, a zahvaljući kojima će UCG stvoriti pretpostavke za značajnija izdvajanja iz budžeta, ali pod uslovom da prethodno ispune one ciljeve koje je Vlada pred njim postavila”, objasnio je Šehović.

On je ocijenio da će na taj način biti riješen problem financiranja Univerziteta i dodao da će to predstavljati dodatnu obavezu za UCG da unaprijedi kvalitetu diploma koji se na njemu stječu.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Vijesti.me
foto: Shutterstock


besplatno školovanjeCrna Gora


Prati nas na Instagramu!