Mojfaks.hr u Vijesti

Dalmatinski studenti na krivom mjestu u krivo vrijeme

S obzirom na trenutno aktualne događaje povezane s nedavnim napadima na dalmatinske studente u Zagrebu od strane pojedinaca, Udruga studenata grada Splita – krovna organizacija koja okuplja splitske studente na Sveučilištu u Zagrebu – odlučila se javnosti obratiti sljedećim priopćenjem u kojem će iznijeti i elaborirati svoje stavove o spomenutom, ali i ostalim sličnim slučajevima u kojima žrtvama nasilja postaju osobe koje su se jednostavno našle "na krivom mjestu u krivo vrijeme".

28. ožujka 2012 14:48
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Zbog \'pogrešnog\' naglaska etiketirani kao \'neprijatelji\'

Naime, u ovom se konkretnom slučaju radi o situaciji u kojoj su napadnuti studenti prolaznici  koji ni na koji način direktno nisu bili povezani s glavnim, odnosno navijačko-rivalskim povodom napada. Njihova se „krivica“ nalazila u govorenju „pogrešnim“ naglaskom, pa su sukladno tome i etiketirani kao „neprijatelji“ – mada nisu posjedovali niti provocirali za takvu „etiketu“ potrebnom ikonografijom, što nas dovodi do situacije u kojoj se postavlja pitanje po kojim se kriterijima običan građanin može osjećati sigurnim i zaštićenim u glavnome gradu vlastite domovine. Nažalost, takvi su slučajevi dio svakodnevice i ne predstavljaju nikakvu novost!

Dalmatinski, a tako i splitski studenti nemaju drugu domovinu doli Republiku Hrvatsku niti drugi glavni grad osim Zagreba - u koji su samoinicijativno i iskreno došli kako bi akademski i iskustveno napredovali, te na taj način oplemenili ovu našu četiri-milijunsku zajednicu, koja je premala da bi si dozvolila dodatne interne podjele i cijepanja na regionalnoj razini po modelu „tko nije s nama, taj je protiv nas“.

Južnjak bi se trebao osjećati sigurno na sjeveru i obratno

Udruga studenata grada Splita uvijek će se boriti za postupno smanjivanje i konačno nestajanje medijski nametnutog antagonizma između sjevera i juga, koji posljedično dovodi do situacije u kojoj se južnjak ne bi trebao osjećati sigurnim na sjeveru i obrnuto. Kao prilog spomenutoj tvrdnji navest ćemo primjer iz vlastitog višegodišnjeg  djelovanja u Zagrebu koje je prožeto međusobnom suradnjom sa preko 20 studentskih zavičajnih udruga iz cijele Republike Hrvatske, te Bosne i Hercegovine, koje su sebi za cilj stavile rad u službi studenata i akademskog društva uz naglašavanje zajedništva i kolektivnog identiteta.

Stoga apeliramo na svih – od službenih institucija, preko medija, pa sve do svakog pojedinca ponaosob – da se zajedno uključimo, podignemo svjesnost i konačno shvatimo da smo navezani jedni na druge, te da jedni bez drugih ne možemo i ne smijemo.

Zaključno, Udruga studenata grada Splita - zajedno sa ostalim studentskim organizacijama koje su supotpisnice ovoga priopćenja - najstrože osuđuje ovaj i sve slične događaje koje rezultiraju bilo kakvim nasiljem, a poglavito onim koje je usmjereno na one koji se etiketiraju „neprijateljima“ isključivo zbog porijekla.

Udruga studenata grada Splita
Foto: photoxpress.com


Još vijesti