Mojfaks.hr u Vijesti

Diploma ne donosi samo bolju zaradu: Otkriveno kako studiranje utječe na naše zdravlje

Osim što je diploma mnogima donijela priliku za veću zaradu, napredak na poslu te bolje zaposlenje, novo istraživanje pokazalo je da visoko obrazovanje dobro utječe i na ljudsko zdravlje.

18. rujna 2017 13:32
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Vezu između obrazovanja i srčanih bolesti uočili su znanstvenici sa Sveučilišta u Oxford i Londonskog koledža. U istraživanju je sudjelovalo 500 tisuća ljudi. Prema njihovim saznanjima, 3,6 godina dodatnog obrazovanja su za jednu trećinu smanjile rizik od koronarnih bolesti kod ispitanika, donosi geek.hr. Ljudi koji su imali više obrazovanje su također imali i niži indeks tjelesne mase, nižu razinu masnoća u krvi te je među njima bilo dosta nepušača.


Izvor: Pixabay

"Naši rezultati pokazuju da se jedan dio veze između obrazovanja i dobrog zdravlja može objasniti uz pomoć činjenice što su mnogi ispitanici bili nepušači, ali kada se uzmu u obzir drugi ispitanici, veza je poprilično tajnovita. Političari bi trebali pronaći načine kako da produže obrazovanje – možda uz pomoć podizanja razine svijesti o njegovim dobrobitima", kazao je dr. Julien Vaucher, jedan od autora studije.

...Nije samo diploma u ruci: evo što još \'dobijemo\' nakon 5 godina studiranja...


...Treba li studenima šalica kave dnevno da bi diplomirali?...


...Spojio sobni bicikl s TV-om: Student osmislio jedinstven način mršavljenja uz gledanje serija...


Portal geek.hr prenosi da se znanstvenici nisu toliko usredotočili na duljinu obrazovanja već su analizirali 162 varijacije gena koje su bile povezane s godinama školovanja. Od srčanih bolesti umire sve više ljudi, a obično nastanu kada se srčane arterije sužavaju zbog postupnog nakupljanja masnoća. Angina i srčani udar su najučestalije posljedice takvog stanja.

Mnogi znanstvenici se slažu kako ova studija promovira važnost obrazovanja ne samo zbog zaposlenja i financija već i zbog dobrobiti koje ima na zdravlje, posebno na zdravlje srčanog sustava.


Izvor: Pixabay

Premda većina studenata sigurno misli da je osim za učenje, fakultet izvrsno mjesto za gubljenje živaca, kao što vidite studiranje je ipak zdravo. Barem za naše srce.

Cijeli članak o dobrobitima studiranja pročitajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: geek.hr
foto: unsplash

Još vijesti