Mojfaks.hr u Vijesti

'Đabe si krečio': na burzi rada najtraženiji - zanati

Iako možda i nisu privlačna potencijalnim punicama ili svekrvama, šanse da se zaposlite radeći ove poslove najveće su. Na stranu društveni standardi – vodoinstalateri, plinomonteri, soboslikari i tesari provest će najmanje vremena na burzi…

22. rujna 2014 12:23
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Promatrajući strukturu svih zaposlenih osoba po industrijskim granama u 2012. godini, neovisno o tome jesu li zaposleni u pravnim osobama ili obrtu, najviše je zaposlenih osoba (240.483, odnosno 17,61%) bilo u prerađivačkoj industriji. Ali najveći pad zaposlenih dogodio se također u prerađivačkoj industriji, objavljuje Glas Slavonije.

Gotovo polovina (48%) svih zaposlenih ima srednju stručnu spremu. Trećina zaposlenih ima nižu stručnu spremu ili nema ni taj stupanj obrazovanja, a slijede osobe sa završenim visokim obrazovanjem. No, stopa zapošljavanja najviša je upravo kod visokoobrazovanih (33,40%), a najniža kod osoba bez škole i s nezavršenom osnovnom školom (12,20%).

Najveći broj nezaposlenih osoba višega ili visokoga obrazovanja koji su 2012. godine uspješno našli posao ima zanimanje iz područja biologije i kemije, a radi se o 67,10% nezaposlenih s tim zanimanjem. Slijedi farmacija, učiteljski studij te jezici (domaći i strani).

Na razini srednjoškolskog obrazovanja najveća je potražnja za vodoinstalaterima i plinoinstalaterima, od njih sto koji se prijave na Zavod za zapošljavanje njih 40 zaposli se u roku od godinu dana. Slijede ih vatrogasni tehničari i kuhari, a visoko su rangirane osobe koje su rukovatelji samohodnih građevinskih strojeva i vozači kamiona.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: sxc.hu

Još vijesti