L.B. u Vijesti

Do trojke bez učenja za 1200 kuna: Za prolaz na ispitu od studentica tražio da mu kupe mobitel

Ponekad je za trojku dovoljno kupiti mobitel i zaobići akademsku čestitost.

18. veljače 2021 12:38
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu protiv profesora Veljka Đukića, kojom se tereti da je na privatnom fakultetu "Aperion" tražio mito da bi studentica položila ispit.


...Krivotvorila potvrde s faksa: 'Muljala' da je redovna studentica i 'ubrala' 25 tisuća kuna...


Jedan od navoda optužnice je i da je za ocjenu sedam (ekvivalent našoj trojci) od jedne studentice uzeo mobitel "Samsung". Također se tereti da je od 2016. do 2018. godine više puta uzeo novac da bi studenti položili ispit, piše Buka.


Do trojke bez učenja za 1200 kuna


U travnju 2016. godine od studentica je zahtijevao, a zatim i uzeo, mobitel vrijedan oko 300 konvertibilnih maraka (otprilike 1200 kuna), da bi im omogućio da polože ispit bez prethodne provjere znanja. "To je i učinio upisivanjem ocjene sedam u prijavu o polaganju ispita, u zapisnik s polaganja ispita i u indeks studenticama 13. travnja 2016. godine, iako studentice nisu ispunile uvjete za te ocjene, jer nisu prethodno pristupile polaganju ispita radi provjere znanja", navodi se u optužnici.


Osim mobitela, primao i 'papirnato' mito


Dodaje se da je Đukić, također u travnju 2016. godine, zahtijevao od studenta da plati 200 konvertibilnih maraka (otprilike 780 kuna) za ispit. "Optužen je da se nakon održavanja usmenog dijela ispita, koji student nije položio, na hodniku fakulteta obratio studentu pitanjem: 'Zašto nisi naučio opet?', na što mu je student odgovorio da ima mnogo obaveza te da mu je bitno da riješi nastavni predmet, nakon čega ga je profesor Veljko Đukić prekinuo i upitao: 'Da li bi mogao nešto', gestikulirajući pri tome rukama na novac", navedeno je u optužnici.


...Čak 6 posto hrvatskih studenata PLATILO BI ZA POSAO i masovno daju kolegama da PREPISUJU od njih na ispitima...


Dodaje se da je potom student rekao da može te su potom razmijenili brojeve telefona. "Prema prethodnom dogovoru, sastali su se na parkingu fakulteta gdje je student predao profesoru Veljku Đukiću 200 KM, koji mu je pritom rekao da ništa ne brine i da je sve gotovo te je nakon nekoliko sati nazvao studenta na telefon i obavijestio da da je položio ispit, da može doći na upis ocjene, što je potom i učinjeno", stoji u optužnici.


...Čak ih 75 posto prepisuje: Istraživanje pokazalo da na ispitima najviše varaju studenti Sveučilišta u Zagrebu...


Đukića terete i da je 8. rujna 2018. godine zahtijevao od jedne studentice da mu da novac kako bi položila dva ispita. "Naime, nakon što nije položila te ispite, na njeno pitanje što treba učiniti kako bi ih položila, odgovorio je: 'Znate Vi po čemu sam ja poznat', a potom trljajući prste gestikulirao da se radi o novcu, te ju je usmeno obavijestio da je potrebno dati 400 konvertibilnih maraka po ispitu, a što studentica nije prihvatila", piše u optužnici.


izvor: Buka

Još vijesti