Mojfaks.hr u Vijesti

MZO odlučio: domovi će dobiti veću subvenciju, ali samo ako SNIZE CIJENU SOBA jednoj skupini studenata

Zbog epidemije koronavirusa nastava na svim fakultetima u Hrvatskoj odvija se na daljinu i to najmanje do 19.travnja.

2. travnja 2020 17:14
MZO odlučio: domovi će dobiti veću subvenciju, ali samo ako SNIZE CIJENU SOBA jednoj skupini studenata

MZO odlučio: domovi će dobiti veću subvenciju, ali samo ako SNIZE CIJENU SOBA jednoj skupini studenata Foto: MojFaks

S obzirom na aktualnu situaciju, većina zagrebačkih studenata napustila je studentske domove i vratila se kućama. Studente koje ne borave u svojim sobama, zanimalo je na koji način će im se obračunavati cijena sobe u ovim novim okolnostima, uključujući i preseljenja studenata iz jednog doma u drugi. 


...SC odlučio koliko će i kome pojeftiniti smještaj u domovima: Provjerite koliko će vaša soba koštati u ožujku...


Studentski centar u Zagrebu prošlog je tjedna obavijestio studente o načinu obračunavanja troškova za ožujak, koji su razvrstani u tri platežne kategorije.

1. Studenti koji su useljeni u studentske domove i fizički se tamo nalaze, plaćaju redovitu cijenu smještaja, sukladno kategoriji smještaja koju koriste. 

2. Studenti koji su useljeni u studentske domove, a fizički su odsutni, plaćaju 50% redovite stanarine za mjesec ožujak.

3. Studenti koji su ostvarili pravo na subvencionirani smještaj u sklopu SN "Cvjetno naselje", ali su zbog mobilizacije preseljeni u SN "Stjepan Radić" (11.i12. paviljon – 1 kategorija), do dana iseljenja (22.3.2020.) plaćaju punu cijenu stanarine SN "Cvjetno naselje", a od 22.3.2020. bit će useljeni kao "treći u sobi" te snositi 50% redovne cijene smještaja  (1.kategorije)”. 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) jučer je izvijestilo javnost da će svi studentski domovi u Hrvatskoj dobiti dodatne subvencije, ako cijenu smještaja za studente koji ga trenutačno ne koriste smanje na iznos od 100 kuna ili manje.

Dopunom Odluke o iznosu subvencija i kvoti za subvencionirano stanovanje u akademskoj godini 2019./2020., koju je Ministarstvo uputilo svim studentskim centrima u Hrvatskoj, propisano je da studentski centri mogu ostvariti dvostruko veći iznos subvencije (400 kuna) po studentu ako donesu Odluku kojom studentima koji trenutno ne borave u studentskom domu smanje iznos cijene smještaja na 100 kuna ili manje (u vidu paušalnog iznosa za \'čuvanje smještaja\').


...Hladan tuš za sve stanare: Lašćina zatvara svoja vrata svim studentima – evo kamo moraju preseliti....


"Navedena Odluka naslanja se na trenutnu epidemiološku situaciju te mjere Vlade RH kao i Stožera civilne zaštite, a odnosi se isključivo na studentske centre i subvenciju smještaja u studentskim domovima", navodi Ministarstvo u obrazloženju odluke koja je stupila na snagu.

...Iseljeni studenti prijete SC-u: Provjerili smo imaju li temelja za tužbu koju najavljuju... Čini se da uopće ne bi trebali pokušavati...


Za ožujak 2020. godine Ministarstvo će studentskim centrima doznačiti iznos koji se temelji na podacima s početka ožujka dok mjere nisu bile na snazi, stoji u priopćenju MZO.

A.Z.
izvor: HINA
foto: M.Trbuščić/arhiva MojFaks

Još vijesti