Mojfaks.hr u Vijesti

Zakon o studentskom radu je loš? Bivši ministar tvrdi – studenti će žrtvovati mladost za jeftin profit

Žestoki kritičar novog Prijedloga zakona o studentskom radu je i bivši ministar rada i mirovinskog sustava u Vladi SDP-a koji tvrdi da se mladima spomenutim zakonom, nedavno poslanim u saborsku proceduru, šalje kriva poruka.

4. lipnja 2018 12:41
Zakon o studentskom radu je loš? Bivši ministar tvrdi – studenti će žrtvovati mladost za jeftin profit

Zakon o studentskom radu je loš? Bivši ministar tvrdi – studenti će žrtvovati mladost za jeftin profit Foto: MojFaks

Vladin Prijedlog zakona o obavljanju studentskih poslova studentima neće donijeti ništa dobroga, odnosno imat će više obveza, ali manja prava u odnosu na radnike – iznio je kritiku nezavisni saborski zastupnik Mirando Mrsić, prenosi Lider.

Bivši ministar rada i mirovinskog sustava iznimno je kritičan prema Prijedlogu zakona o obavljanju studentskih poslova... izvor: Facebook@Mirando Mrsić

Posebno je kritičan prema prijedlogu da se izvanrednim studentima omogući rad preko student servisa. Stvorit će se, kaže, još jedna nezaštićena kategorija radnika koji će biti lišeni prava na radni odnos, jer će studentske poslove moći obavljati kao izvanredni studenti, piše Lider.

"Umjesto da suzbije oblike rada koji su izvan sustava radnih odnosa Vlada ih namjerno širi, njena je politika usmjerena na poslodavce, a mladima se šalje poruka da smo njihovu mladost i iskustvo spremni žrtvovati za jeftin profit", kazao je Mrsić.

...Ugovori za sve! Izjednačavaju se redovni i izvanredni studenti - svi će moći raditi preko SC-a...


...\'Nije fer prema nama redovnima\': Među studentima napeto jer će izvanredni moći raditi preko student servisa...


Predloženi zakon nije ispunio ni jedan od dva očekivana cilja, nije osigurao okvir za dostojne uvjete rada studenata, niti za sprječavanje zlouporabe tog rada, rekao je Mrsić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru te poručio Vladi da zakon mora bitno doraditi, odnosno mijenjati.

Izvor: scvz.unizg.hr

"Ministrica Blaženka Divjak hvali se zakonom, pa mogu zaključiti da nije svjesna što ovim zakonom radi", izjavio je nekadašnji SDP-ov ministar rada i mirovinskog sustava.

Kakve će još kritike doći na račun zakona tek ćemo vidjeti, no neosporiva je činjenica da se mogućnosti rada preko SC-a veseli veliki broj izvanrednih studenata koji već nestrpljivo iščekuju izglasavanje ovog zakona.

Ivana Petrić
izvor: Lider/Hina
foto: MojFaks

Još vijesti