Mojfaks.hr u Vijesti

Druga strana prosvjeda: Trudnice i mlade mame nisu mogle iz zgrade Ministarstva

Na adresu našeg portala pristiglo je nekoliko komentara u kojima se skreće pozornost na postupanje studenata prema zaposlenicima - To nije bio miran prosvjed, nego kršenje mojih prava slobodnog kretanja...

2. prosinca 2009 14:19
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

300-tinjak studenata prosvjedovalo je jučer ispred zgrade Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa u Donjim Sveticama. Ovim činom studenti su htjeli još jednom ukazati na svoje neslaganje s prijedlogom ministra Radovana Fuchsa te potrebu ukidanja školarina i drugih vrsta plaćanja studija.

U 15 sati započeo je prosvjed studenata ispred zgrade Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa u Donjim Sveticama, a oko 16 i 30 morala je intervenirati i policija. Naime, okupljeni studenti odlučili su blokirati zgradu Ministarstva i onemogućiti zaposlenicima odlazak s radnog mjesta, nakon čega je došlo do kratkog naguravanja. Dio okupljenih blokirao je i izlaz podzemne garaže.

Ubrzo su pristigle dodatne policijske snage i uz upotrebu sile napravljen je prolaz za zaposlenike Ministarstva, nakon čega su nesmetano napustili zgradu.

Druga strana priče

Na adresu našeg portala danas je pristiglo nekoliko mailova i komentara u kojima se skreće pozornost na postupanje studenata prema zaposlenicima Ministarstva, a jedan komentar dobili smo upravo od jedne od njih.

"To nije bio miran prosvjed, nego kršenje mojih prava slobodnog kretanja! U svim vijestima smo ispali "stoka" koja "gazi" "jadne" studente. Kako mi kao službenici, ili kako nas nazivaju "činovnici", možemo njima dati beslatno obrazovanje? Nitko mi ne može zabraniti to što želim ići kući, svojoj obitelji. Baš me zanima stav tih roditelja koji su pustili svoju djecu da krše tuđa ljudska prava u borbi za svoja. Ono što se događalo je bilo nasilje nad svima, starima, mladima, a da ne pričam o trudnicama koje nisu mogle izaći van" - ogorčena je zaposlenica Ministarstva.

Među zatočenim zaposlenicima bilo je i nekoliko mladih majki koje nisu mogle po svoju djecu u vrtić.

Policija korektna prema studentima

Studenti koji su sudjelovali u prosvjedu ispred Ministarstva smatraju da je interventna policija bila korektna, ali da je nekolicina zaposlenika MZOŠ-a, koji u tom trenutku nisu mogli napustiti svoja radna mjesta, bila nasilna. Navodno je u gužvi nekoliko studenata pregaženo i udareno nogom, a neki su nazvani "stokom".

Više: Studenti prosvjeduju pred Ministarstvom znanosti

Više: Milan Bandić podržava besplatno školovanje

Još vijesti