Mojfaks.hr u Vijesti

Društvene mreže i aplikacije koje vam mogu pomoći u učenju

U zadnje su nam vrijeme svima puna usta štetnog utjecaja društvenih mreža na mlade. Svi izgledamo kao zombiji dok hodamo ulicama i gledamo u svoje telefone, dok se družimo s prijateljima i nabadamo po telefonima, dok sjedimo u javnom prijevozu ili na predavanjima i 'scrollamo' bespućima Facebooka...

8. veljače 2016 13:41
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Iako su ovo zbilja loše i potencijalnoi štetne i opasne situacije, postoje i neke druge društvene mreže koje vam mogu pomoći da uspješnije završite svoj studij.

Teško je zamisliti svijet bez društvenih mreža, no većina znanstvenika i predavača i dalje u Twitteru, Facebooku i Instagramu vidi samo smetnju i problem umjesto korisnog oruđa koje može i njima i studentima olakšati rad. Neke od novih društvenih mreža i programa doista ti mogu pomći da stvoriš stimulativniji i zanimljiviji 'okoliš' za uspješnije učenje.

Evo koje ti aplikacije mogu pomoći da si olakšaš učenje i učiniš ga zanimljivijim!

Snapchat


foto: snapchat.com

Ova popularna foto i video chat aplikacija potiče studente na interakciju i bolje proučavanje materijala. Beryl Jones, predavačica na Sveučilištu u Kensingtonu, kaže da je počela koristiti ovu aplikaciju kako bi potaknula studente da postavljaju više pitanja tijekom predavanja: "Ovako su studenti aktivniji i više angažirani. Uzimaju screenshotove predavanja, označavaju na njima dijelove koje ne razumiju ili dodaju odgovore na pitanja koja sam postavila."

Trello


foto: zapier.com

Radi se o on-line post-it papirić aplikaciji u koju možeš uploudati i linkati različite fotografije, video snimke i dokumente, organizirati ih u različite 'threadove' (koje možeš nazivati recimo po nazivima kolegija), pozivati u njih kolege i profesore pa materijale lakše može razmjenjivati čitava grupa ljudi. Ova aplikaciju pomaže ti da diskusije organiziraš slično kao na Pinterestu pa možeš 'pinati', dijeliti i obnavljati aktualne informacije.

Vine


foto: vervesearch.com

Video snimke duljine šest sekundi koje se vrte u 'loop' preplavile su Internet, ali mogu ti pomoći i u tvom studentskom životu. Pomoću ovakvih videa možeš promovirati svoj fakultet, događanja na kampusu, najzanimljivije dijelove predavanja slavnih gostujućih predavača i još mnogo toga što ćeš vrlo lako i jednostavno podijeliti među kolegama. Snimke na Vine-u imaju odličan potencijal da se prošire čitavim internetom i postanu viralne što znači da će doprijeti do većeg broja ljudi.

Pocket


foto: getpocket.com

Ovaj ti alat za označavanje i 'bookmarkiranje' omogućuje da sakupljaš i 'skidaš' članke i stvaraš svoj vlastiti on-line časopis. Korisnici mogu slijediti druge 'pocketaše' i pregledavati njihove novosti što znači da se svi studenti mogu povezati s profesorom koji javno dijeli svoje članke i radove. Ovo te rješava muke grupnih mailova i chatova zbog kojih će se zažariti tvoj telefon, a omogućava ti da si uvijek u toku i imaš pristup friško 'updateanim' člancima.

Google Docs (Google dokumenti)


foto: google.about.com

Korištenje zajedničkih dokumenata na kojima može raditi više osoba nije nikakva novost, ali Google dokumenti ti nude više od toga: možeš komentirati tuđe tekstove, mijenjati ih i nadopunjavati, a sve u realnom vremenu i mogućnosti da svatko vidi i prati svačiji korak i potez. Ovo znači da više studenata može raditi zajedno, svatko kad ima vremena, a da se ne morate fizički nalaziti i usklađivati rasporede – što zna biti jako komplicirano. Taj dokument možete onda poslati i profesoru te i on može unijeti svoje komentare.
Andrew Middleton sa Sveučilišta Sheffield Hallam ističe prednosti grupnog rada u Google Drive-u: "Mogućnosti poticanja učenja i organiziranja grupnih istraživačkih aktivnosti su beskrajne i lakše ako koristite Google Drive, a osim toga, ovakve aktivnosti učenja koje su fokusirane na zajedničke istraživačke aktivnosti pripremaju studente za realni svijet zaposlenja."

Italk


foto: camerondaigle.com

Iako se uglavnom koristi kao program za snimanje, ova će vam aplikacija pomoći da snimite predavanja i uploudate ih na Internet ili podijelite e-mailom. Imate i mogućnost mijenjanja kvalitete zvuka, a dijeljenje među različitim uređajima ne može biti jednostavnije.

Wunderlist


foto: wunderlist.com

Neki su studenti organiziraniji od drugih, a oni neorganizirani mogu otežati rad kako predavačima, tako i kolegama. Aplikacija Wunderlist omogućava studentima i profesorima da naprave datoteke za svaki kolegij u koje će pohranjivati bilješke, napomene o rokovima i obvezama studenata, komentare, napomene, kontakte i slične bitne stvari uz koje nitko više neće zaboraviti na rok predaje seminara ili datum prvog kolokvija.

Instagram


foto: digitaltrends.com

Iako ga većina ljudi koristi za selfije, ova aplikacija za dijeljenje fotografija i ilustracija može ti pomoći da u realnom vremenu lakše sakupiš sve potrebne materijale za pojedini kolegij. Osim toga, na Instagramu možeš i taggirati prijatelje, komentirati fotografije i ilustracije, uploudati bitne stvari i na taj način olakšati i sebi i drugim kolegama koji se žele uključiti u diskusiju.

izvor: The Guardian
foto: Pixabay

Još vijesti