Mojfaks.hr u Vijesti

Dvije zagrebačke maturantice upisale najbolji fakultet na svijetu. Ne poznaju se još, ali dijele jednu zajedničku ljubav

Najbolji fakultet na svijetu upisale su dvije zagrebačke maturantice, kćer predsjednice, Katarina Kitarović i Eva Goluža. Djevojke se ne poznaju, ali dijele ljubav prema sportu – skijanju i klizanju.

22. svibnja 2019 14:37
Dvije zagrebačke maturantice upisale najbolji fakultet na svijetu. Ne poznaju se još, ali dijele jednu zajedničku ljubav

Dvije zagrebačke maturantice upisale najbolji fakultet na svijetu. Ne poznaju se još, ali dijele jednu zajedničku ljubav Foto: MojFaks

Katarina Kitarović, kći predsjednice Republike Hrvatske, kako se doznaje s Pantovčaka, uz preporuke škole i profesora iz zagrebačke XV. gimnazije, dobila je i preporuke iz Washingtona i Bruxellesa. S Katarinom, na Harvard će i Eva Goluža. Za jedno od najvećih svjetskih sveučilišta, Evu je pripremao veliki tim profesora, piše eZadar.

"Pripreme su trajale cijelu školsku godinu, s tim da smo mi ovdje bili do Velike Gospe. Mi smo ljeto provele radeći matematiku", rekla je Evina profesorica matematike, Vinka Flak.

Profesorica engleskoga jezika Jerka Mijić kaže da je s Evom bilo vrlo lako raditi: "Kakvu god je zadaću dobila ona ju je napravila bez problema. Tako da je zapravo bilo jako lako raditi s njom. Ona je jako zahvalno i marljivo dijete".

Morala je odabrati i izborni predmet, odlučila se na povijest.

"To je bio poseban izazov jer se sve radilo na engleskom jeziku i riječ je o 'American history'. Naš plan ne obuhvaća tu vrstu povijesti", rekao je Nikola Čović, profesor povijesti, prenosi eZadar.

Svima im je bilo najteže prihvatiti ovakav izazov, ali Evu će njezina škola pamtiti. 

"Eva je prva učenica, ali i prva učenica koja je poželjela upisati Harvard. Bilo je veliko zadovoljstvo raditi s njom budući da je ona jedna izuzetna osoba, ne da ima samo intelektualne sposobnosti, nego i voli raditi", rekla je ravnateljica Gimnazije i ekonomske škola Benedikta Kotruljevića Nada Morić, piše ezadar.

Što znači upisati sveučilište gdje godina stoji oko pola milijuna kuna najbolje zna bivši student Harvarda Dražen Komarica: "Upis na Harvard je proces koji zahtjeva dobru pripremu. Život na Harvardu je balans između akademskog svijeta i društvenog svijeta. Nije samo sve knjiga, potrebno je imati i dobro društvo." 

Komarica poručuje da je Baloković stipendija u ovom slučaju pravi spas za Hrvate jer su troškovi zaista veliki. Zbog toga posebno pohvaljuje HAZU.

A društvo će od jeseni možda biti i ove dvije Hrvatice. Eva se profesionalno bavi skijanjem, a Katarina klizanjem.

"Obje se bavimo zimskim sportovima, vjerujem da ćemo se dobro slagati. A i super je da imam nekoga za družiti se tamo, nekoga svog pa makar i za pričanje hrvatskog", rekla je Eva.

Hoće li se vratiti u Hrvatsku nakon studija, Eva kaže da o tome još ne razmišlja. Ići će korak po korak. Nakon studija u Americi, kako se doznaje s Pantovčaka, Katarina se planira vratiti, prenosi eZadar.

V.S.
Izvor: eZadar
Foto: RTL Screenshot

Još vijesti