Mojfaks.hr u Vijesti

Ekonomski fakultet drastično povisio upisnu kvotu - studenti u strahu

Sveučilište u Zagrebu objavilo je upisnu kvotu studenata za akademsku godinu 2019.2020., a javnost već par dana nakon objave bjesni na Ekonomski fakultet, koji je broj svojih mjesta povećao na 2545 studenata, s dosadašnjih 1610.

10. svibnja 2019 15:00
Studenti u strahu

Studenti u strahu Foto: MojFaks

Cijelo Sveučilište, stoji na stranici, povisilo je svoju upisnu kvotu za 1171 studenta, ali čak gotovo 80% tog povećanja odlazi na Ekonomski fakultet koji, kako Jutarnji prenosi, obrazloženje ovog problema pronalazi u činjenici da upisa na diplomski studij Ekonomski fakultet više nema, jer je Fakultet uveo integrirani studij (5+0).


Integrirani studij


"Odlukama o upisnim kvotama za iduću godinu, ukupna upisna kvota Ekonomskog preraspodijeljena je s upisnih kvota na diplomskim sveučilišnim studijima na studijske programe koje izvodi fakultet.", objasnio je dekan Ekonomskog fakulteta, Jurica Pavičić.

No, iako se Ekonomski fakultet brani uvedenim integriranim sistemom studiranja, zagrebačko Sveučilište izvodi 30 drugih integriranih studija na 11 fakulteta, od kojih je najveće povećanje nakon Ekonomskog fakulteta imao Učiteljski fakultet – 53 studenata više. Ostali integrirani studiji ili su zadržali dosadašnju kvotu ili su imali povećanje od najviše 10 studenata.

Izvor: Lider.media

Sveučilište ne želi financirati


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poziva Ekonomski fakultet na odgovornost prema Sveučilištu, jer, kako kaže za Jutarnji, novaca za toliko studenata nema.
 
"Sveučilište je donijelo ovu odluku bez ikakvih konzultacija s Ministarstvom. Posebno ističemo da nije opravdano ovakvo povećanje kvote, a u skladu s Odlukom Vlade o programskom financiranju visokih učilišta. Ako se to neće opravdati, dodatna se mjesta neće moći financirati iz državnog proračuna.", objasnila je Divjak.

Iako je i dosad za studente društvenih znanosti bilo najviše mjesta, od ove godine bit će rekordnih 45% više studenata društvenih znanosti nego li studenata s područja tehničkih znanosti. Osim toga, drugi najveći fakultet u Zagrebu, a ujedno i integrirani studij – Pravni fakultet, nije mijenjao upisnu kvotu.

Osim što stručnjaci predviđaju ozbiljnu hiperinflaciju ekonomista, studenti Ekonomije zabrinuti su za stanje na Fakultetu, a i za buduće stanje na tržištu rada.

"Bojim se za sebe! Mi, budući ekonomisti, nećemo imati gdje više ići raditi. Da netko pokrene inicijativu koja bi to mogla spriječiti, odmah bih ju potpisala.", kazala nam je Dora, studentica Ekonomskog fakulteta.

Student Matija smatra kako će njemu ionako nekvalitetna nastava postati još gora, a za ovaj čin smatra kako ruši integritet ekonomije kao znanosti, s čime se složio i student Luka.

"Ne znam ni kako će studenti normalno u knjižnicu, u menzu - opet su napravili ogromnu grešku!", komentirao je Luka, isto tako student Ekonomije.


Paula Hađur
Izvor: Jutarnji.hr
Foto: foto: darkoba/MojFaks


Još vijesti