Vodič za brucoše

Eksplozivno širenje novog soja među mladima: Španjolska opet uvodi restrikcije i policijski sat

MojFaks | Vijesti, 14.07.2021., Autor: Lidija B.Kraj školske godine donosi dramatičan porast novozaraženih, uglavnom mlađih od 30 godina.
Foto: ilustracija/ agsaz via Shutterstock

Regije u Španjolskoj ponovo uvode restrikcije i ograničenja druženja i noćnog života u pokušaju da zaustave ubrzani porast širenja novih slučajeva zaraze delta sojem koronavirusa koji se ubrzano širi među mladima koji se nisu cijepili.

Katalonija i Valencija, dvije mediteranske obalne regije u kojima broj zaraženih opet ubrzano raste, ograničavaju druženja na 10 osoba i uvode restrikcije svih aktivnosti što se noćnog života tiče, dok se u sjevernim regijama poput Asturije ponovo zabranjuju ulasci u kafiće i restorane.


Zbog kraja školske i akademske godine i vezanih apsolventskih i maturalnih putovanja početkom ljeta, incidencija zaraze u Španjolskoj sada je trostruko veća među mlađima od 30 godina, piše Euronews.


>>>Tinejdžeri otkrili kako 'prevariti' kovid-test: Zbog viralnih videa na TikToku, 400 tisuća učenika izostalo s nastave<<<


Ova je varijabla od ponedjeljka porasla na 368 slučajeva na 100 tisuća stanovnika, tvrdi Fernando Simón, epidemiolog i direktor Koordinacijskog centra za zdravstvena upozorenja i hitna stanja Ministarstva zdravlja u Španjolskoj.


Iako u prosjeku ne trebaju internzivnu medicinsku pomoć, ali je veći broj hospitaliziranih mladih


Simón kaže da, iako mladi u prosjeku ne trebaju intenzivnu medicinsku skrb, visok broj zaraženih među mlađima od 30 polako podiže broj hospitaliziranih. "Ne bilježimo porast mortaliteta i nadam se da će tako i ostati", kazao je reporterima.


Opuštanje uzrokuje širenje


Simón nadalje govori da utjecaj delta soja, koji se širi brže od originalnog, nije toliko kritičan koliko opuštanje ljudi koji se sve manje štite od zaraze. "Radimo stvari koje podrazumijevaju visok rizik od zaraze", govori. "Bez obzira o kojem se soju radi, rizično ponašanje rezultirat će širenjem zaraze."


Španjolska je u potpunosti cijepila više od 21 milijun osoba što je 46% ukupne populacije ove zemlje. No, otprilike samo 600 tisuća od te brojke su mlađi od 30 godina, sljedeća ciljna skupina kad je promocija cijepljenja u pitanju.


>>>Zbog apsolventskih i maturalnih putovanja Španjolskom se širi korona? Maturanti zatočeni u hotelu tvrde – nitko nije pozitivan<<<


Otkako je u svibnju ukinuto izvanredno stanje, pokrajinske vlasti sada ipak pokušavaju suzbiti širenje zaraze čak i sudskim putem kako bi uveli restrikcije koje ograničavaju neke osnovne ljudske slobode. Ovo je rezultirali različitim mjerama.


Policijski sat ponovo aktualan


Iako su sudci u ponedjeljak odbili pokušaj vlasti Aragonske regije da zatvore noćne klubove, u Valenciji su dozvolili da se druženja ograniče na samo 10 osoba te "policijski sat" u periodu od 1 sat iza ponoći do 6 sati ujutro koji je stupio na snagu u 32 tamošnja grada. Ovi su gradovi proglašeni rizičnima nakon što je dvotjedni broj zaraženih skočio s manje od 50 prošloga mjeseca na 250 trenutno aktivnih slučajeva.


>>>Vlada ove zemlje olakšava studentima pogođenima pandemijom: Nude im 170 milijuna kuna pomoći tijekom ljeta<<<


U Kataloniji, u kojoj porast zaraženih opisuju kao "eksplozivan", bilježi se rast zabrinutosti zbog porasta broja hospitaliziranih, uključujući i nekoliko pacijenata koji su primili obje doze cjepiva.


izvor: Euronews


Španjolskanovi sojmladipolicijski satpandemijacovid19cjepivokraj školske godinematuralna putovanjaapsolventska putovanja


Prati nas na Instagramu!