Mojfaks.hr u Vijesti

Europski fakulteti otvaraju svoja vrata izbjeglicama

I dok neki dižu zidove koje opliću bodljikavom žicom, drugi djeci izbjeglica navlače čarapice na noge, nose ih na rukama i otvaraju im vrata svojih sveučilišta...

17. rujna 2015 17:21
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prije 3 dana medijima je odijeknula vijest o Sveučilištu u Kopenhagenu koje svoja vrata želi otvoriti izbjeglicama. Ukoliko im Vlada da zeleno svjetlo – omogućit će izbjeglicama besplatno studiranje, izjavio je rektor Sveučilišta u Kopenhagenu Ralf Hemmingsen.

U došljacima, umjesto prijetnje vlastitim kulturnim vrijednostima ili stabilnosti domaće ekonomije, vide potencijal različite kulture i znanja koji bi sigurno mogli doprinijeti danskoj znanosti i gospodarstvu.

Danas – nova vijest! Njemačka sveučilišta dijele mišljenje Danaca: ponudit će izbjeglicama upravo to – besplatno obrazovanje na svojim fakultetima. Program pokrenut na njemačkim fakultetima omogućava izbjeglicama da slušaju predavanja i uče njemački jezik – čak i ako ne mogu snositi troškove školarine. Neki fakulteti potpuno ih oslobode participiranja u troškovima, drugi im čak plaćaju javni prijevoz, a svi su dobrodošli učiti njemački jezik kako bi se lakše asimilirali u novu društveno-kulturnu sredinu.


foto: Isa Lange/Uni Hildesheim via Handelsblatt

Događaju se i promjene na političkom planu. Početkom 2016. godine na snagu stupa novi pravilnik kojim izbjeglice mogu aplicirati na natječaje za stipendije nakon samo 15 mjeseci boravka u zemlji, umjesto dosadašnje četiri godine. O sličnom snižavanju kriterija vremena razmišljaju i u Berlinu.

Studenti u Frankfurtu rad s izbjeglicama te pomaganje nesretnim ljudima uveli su u svoj studijski kurikulum. Naime, studenti po programu nekoliko dana provode s maloljetnim izbjeglicama iz Eritreje, Sirije i Alžira te ih uče snalaziti se po gradu.

L.B./izvor: Oslobođenje, Handelsblatt
foto: Facebook@Dear Refugees: Welcome to Croatia

Još vijesti