Mojfaks.hr u Vijesti

Evo što vozači i kontrolori smiju, a što ne

Prije nekoliko dana negodovanje putnika izazvao je vozač na liniji 268 Velika Gorica-Zagreb kada nije htio krenuti autobusom jer mladić koji je ušao nije imao kartu. Posebno ih je naljutilo što vozač nije htio krenuti ni kada je mladi putnik izašao iz autobusa.

29. Siječnja 2015 17:00
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić rekao je za Danas.hr da svaki vozač treba kod ulaska u vozilo zatražiti voznu kartu, te dok traju aktivnosti oko prodaje karata, plaćanje, izdavanje karte i povrat novca vozač mora imati zaustavljeno vozilo.

Kada je slučaj da putnik ne želi i neće kupiti kartu, vozač je dužan dok traje konverzacija stajati u stajalištu. U slučaju ako razgovor oko karte eskalira i preraste u verbalni spor, te ako se pozove policija vozač je u pravilu na traženje policije dužan čekati očevid na mjestu događaja s tim da omogući svim putnicima izlaz iz autobusa (moguće i na slijedećem terminalu ako to policija odobri)”, ističe Jurić.

Vozač nadalje uvijek traži pomoć prometnika u Prometnom centru odakle mu se sugerira da zamoli putnika da kupi voznu kartu ili da vozač zamoli putnika da izađe iz vozila. Kada je neki od navedenih uvjeta zadovoljen nastavlja dalje vožnju.

Jedan od problema koji muči putnike su kontrolori od kojih svi često bježe kada ih uoče na stanicama. No, iz ZET-a poručuju da kontrolor nema pravo zadržati putnika u vozilu, ali putnik je dužan napustiti vozilo ukoliko nema valjanu kartu, a ne želi dati dokumente kontroloru za utvrđivanje identiteta.

Kazna na licu mjesta se ne naplaćuje. Prema čl. 38. točka 1. Odluke o prijevozu putnika u javnom prometu za prekršaj da je putnik zatečen u vozilu bez valjane karte propisana kazna je od 500 do 800 kuna. Ukoliko se plati u roku od 8 dana iznos od polovice propisanog minimuma novčane kazne odnosno 250 kuna ne vodi se prekršajni postupak.

Što se tiče prava na žalbu ako je putnik uhvaćen bez karte, na izdanu obavijest osoba ima pravo prigovora u roku od 8 dana.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Danas.hr
foto: Facebook@zagrebačkielektričnitramvaj

Još vijesti