Mojfaks.hr u Vijesti

Faksevi s najgorom reputacijom

Nisi upisao Harvard pa si završio na Učiteljskoj akademiji. A što sad... Bit će bolje. Neki fakulteti imaju toliko loš glas da je bolje da kažeš kako pečeš kuruzu na okretištu u Borongaju.

1. prosinca 2010 14:19
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks


Prometni

Jedini promet o kojem se uči na fakultetu prometnih znanosti je onaj između studentskih i profesorskih džepova. Saobraćajna pitanja se uglavnom svode na to koliko novčanica eura stane u indeks, a da te ne zaustavi murja. Fakultet na koji je nevjerovatno lako upast, ali je nevjerovatno skupo završiti ga bez ijedne pročitane stranice. Nije da nije moguće... ali treba solidno predznanje iz bankovnih transakcija. No hajde, treba nam 2, 3 solidna prometna stručnjaka godišnje, vjerovatno bi bio jeftinije da ih se pošalje na inozemno školovanje, a zagrebački faks sruši i izgradi se luna-park s rollercoasterom.

Učiteljska akademija

Još jedan baksuz od studiranja. Uglavnom za nesretnu škvadru koja se isplakala pred kvalifikacijskim listama na vratima Filozofskog jer su završili duboko u mulju ispod crte. Htjeli su postati svjetski priznati sociolozi i anglisti, a sada uče vrtićka pravila i pod kojim kutem se najbolje briše ploča u osnovnim školama. Trebalo bi ju preimenovati u "Wannabe-Filozofski" i ljudima na kraju studija davati fotokopije diploma sa besplatnom kutijom bojica. Pa nek si ju doma sami ukrase.



Hrvatski studiji

Domoljubna komedija od faksa kojem su pred nekoliko godina ukinuli tri smjera jer se uspostavilo da ne zadovoljavaju minimum profesionalnosti. Ima tamo par dragih profesora no čitava ideja je gadno fulala ideju visokog obrazovanja. Možda se profesorki kadar na Filozofskom, kojem su bezuspješno htjeli udariti konkurenciju, i birao po lijevom političkom ključu no to ne znači da ćeš ispraviti nepradu tako što zaposliš pola hrvatske emigracije, desne zgubidane i raju koja tamo predaje samo zato da nalupa dodatni honorar uz svoje stvarno zaposlenje po drugim institucijama.

Veterina

Po slobodnoj procjeni eventualno 10 posto veterinara stvarno završi po ambulantama i seoskim imanjima, i općenito radi u struci. Ostali popuše 6-7 godina studirajući velike metilje, crijeva cucaka i začepljenje kljuke kod papigica, a da bi poslije radili na šaletru ili dizajnirali web-stranice. Megalomanski faks bi zapravo trebalo zabraniti svima koje nemaju doma preko deset krava.

Novinarstvo

Još jedan uzaludan izgovor za protratiti par godina na državnim subvencijama i pizzi iz menze. Studij o svačemu i ničemu, gdje ekipa pabirči po nekakvim skriptama iz opće kulture koje se iz nekog bizarnog razloga nazivaju ispitnom literaturom... Uglavnom, stvarima koje bi ljudi trebali znati iovako ionako usput. Iz toga raditi fakultet je negdje na pola puta između patetike i parodije. Sve konkretne stvar vezane za novinarenje se pokupe u prva dva tjedna na radnom mjestu, a umijeće pisanja i instinkt za priču ti niti jedna institucija ne može utuviti u glavu. Krajnje je vrijeme da im diplome počnu tisakti na novinskom papiru.

>> Komentar uredništva na vaše reakcije na članak

Krešimir Dujmović

Foto: photoxpress.com

Još vijesti