Mojfaks.hr u Vijesti

Fakulteti će se kažnjavati ako studentima nakon diplome ne osiguraju posao

Najnovije vijesti: sveučilišta i fakulteti izgubit će pravo na subvencioniranje ako njihovi studenti iz siromašnijih obitelji ne uspiju diplomirati ili ako studentima slabije platežne moći nakon diplome ne osiguraju adekvatno plaćen posao.

14. listopada 2015 12:21
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Voljeli bismo da sad možemo napisati triput hura, ali možemo napisati samo hura jer se ne radi o domaćim nego o sveučilištima u Velikoj Britaniji, a ova će se odluka na \'zelenom papiru\' predstaviti i potvrditi sljedeći tjedan, piše Hexjam.

U novom pravilniku piše da će sva sveučilišta imati obavezu privlačenja studenata slabije platežne moći i osigurati sredstva da polože prvu godinu studija. Svako sveučilište koje ne ostvari ove uvjete dobit će penale i neće smjeti podizati cijene školarina kako bi išli ukorak s ekonomskom inflacijom.



Ministar Jo Johnson pozdravlja odluku, a za Sunday Times je izjavio: "Širenje domena participiranja fakulteta i pristupa visokog obrazovanja svim studentima bit će blisko povezano s novim ocjenama izvrsnosti svakog sveučilišta koje će se sada ocjenjivati prema napretku studenata koji dolaze iz ne baš najpovoljnijih životinih sredina i uvjeta..."

Ovo je pozitivan korak prema tome da se sveučilišta usredotoče na omjer studenata iz državnih i javnih te privatnih škola, na što se dosad nije pazilo. Cilj Davida Camerona je da se do 2020. godine podupla broj studenata iz slabijih platežnih razreda jer studenti iz siromašnijih obitelji 2.5 puta rjeđe upisuju fakutete.

Šokantno je da mnogi britanski prestižni fakulteti poput Oxforda, Cambridgea i Bristola ne inzistiraju na povoljnijem omjeru studenata iz privatnih (bogatijih) i javnih škola (siromašnijih).

Vrijeme je došlo da se to promijeni, barem u Velikoj Britaniji.

L.B/izvor: Hexjam
foto: Freeimages

Još vijesti