Mojfaks.hr u Vijesti

FOTO Umjesto 2000 kuna povoljan smještaj: Međimurje dobiva studentski dom – otvorenje 24. travnja

Međimurje u travnju otvara svoj Studentski dom u Čakovcu. Potvrđeno je to na završnoj konferenciji projekta 'Uključivo studiranje' vrijednog oko 9 milijuna kuna, s kojim se na najbolji mogući način u Međimurju obilježava stogodišnja tradicija visokog obrazovanja.

1. ožujka 2018 12:27
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Uporabni prostor novog Studentskog doma je 1.051,29 m2 čime je osiguran povoljan smještaj za 39 studenata. "Na ovaj se način podiže standard studiranja u Međimurju i pomaže svim studentima slabijeg ekonomskog statusa. Ova će nas investicija i novi dom motivirati da još više učimo, da se razvijamo i postanemo konkurentniji i prepoznatljivi na tržištu rada", zaključili su međimurski studenti Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, kojih je u ovom trenutku više od 1000.

...Ove godine više nego prošle: Svi redovni studenti ove županije dobit će jednokratnu financijsku potporu...


Prema riječima studenata, problem je naći adekvatan smještaj zbog troškova. Cijene su vrlo visoke tako da je ovo odlično rješenje i olakšati će uvelike studentima život i rad u Međimurju. Troškovi studenata su veliki – penju se i do 2000 kuna s režijama i troškovima menze.

Međimurje kao studentska regija


"Bit će dovoljno mjesta za 39 studenata, ukupno 27 soba, a osigurali smo 6 kreveta sa svom popratnom infrastrukturnom uz prilagodbu za osobe s invaliditetom. Izgradili smo dizalo, u sklopu doma je studentska prehrana, dakle restoran, studentski kafić, društvene i sportske prostorije te knjižnica uz druge popratne sadržaje poput zajedničke sportsko-rekreacijske prostorije, društvene prostorija, čitaonica i skriptarnice, uz portirnicu sa svom potrebnom opremom", objasnio je Željko Knok, koordinator projekta.



...Nikad nije bilo bolje studirati! U svakom hrvatskom gradu - studentski dom: Evo gdje ih sve ima i gdje se još grade...



foto: medjimurska-zupanija.hr

Svakako da su ovi smještajni kapaciteti nedostatni za sve studente u Međimurju, no bez sumnje će onima kojima je smještaj nužno potreban olakšati studiranje i učiniti ga dostupnijim. "Ukupna vrijednost projekta je nešto manje od 9 milijuna kuna, dio nam je financirala Međimurska županija koja podupire projekt od samog početka, a MEV je dodatno iz svojih izvora osigurao sredstva za opremanje. Radovi su zaključeni, stigla nam je i oprema te otvaranje planiramo za Dan MEV-a, 24. travnja", naglasila je pritom dekanica Međimurskog veleučilišta u Čakovcu Nevenka Breslauer.



...Ta međimurska dobrodošlica! Studenti kolegama iz cijele Hrvatske pokazali sve ljepote svoga kraja...



foto: medjimurska-zupanija.hr

"Drago mi je što na ovaj način revitaliziramo još jedan dio starog vojnog kompleksa koji će sada postati novi dom za studente. Cilj je pružiti im niže troškove studiranja, učiniti studiranje atraktivnijim i dostupnijim svima, uz stvaranje Međimurja kao prave studentske regije. Nadamo se da će mnogi mladi zbog uvjeta koje ovdje pružamo u obrazovanju, stići u Međimurje i u Međimurju ostati, školovati se i nakon toga raditi i za taj rad primati pristojnu plaću", rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec i dodao kako je u planu i laboratorij kao novi resurs koji će podržati obrazovanje naših mladih, uz sva dosadašnja ulaganja u tamošnju revitalizaciju prostora bivše Vojarne, uz MEV i Studentski dom, ujedno TIC Tehnološko – inovacijski centar, REDEA-u Regionalnu razvojnu agenciju Međimurje, HRT-ov regionalni centar Čakovec – Varaždin te prostore koje koriste naše udruge i klubovi.

L.B./izvor i foto: medjimurska-zupanija.hr

Još vijesti