Mojfaks.hr u Vijesti

Fotografija ulaza u varaždinski FOI postala hit na Redditu

Koliko ste puta digli dlan ili dva prsta prolazeći kroz automatska vrata na svom fakultetu, s iskrenom željom da vas taj dan prati 'sila'?

10. prosinca 2015 11:04
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Trenutno jedan od najpopularnijih postova na globalnom subredditu o Zvjezdanim ratovima odnosi se na fotografiju glavnog ulaza Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, objavljuje Netokracija. Na njima je na šaljiv način prikazano kako otvoriti (automatska) vrata koristeći \'silu\'.



Međutim, nije riječ samo o prigodnoj šali – iza svega stoji projekt fakulteta pod nazivom Internet stvari – okvir interoperabilnosti.

Ako ovih dana dođete do glavnih ulaznih vrata FOI-ja, vidjet ćete naljepnicu s \'uputama\' o otvaranju automatskih vrata, s jasnim referencama na Zvjezdane ratove. Redditori su spremno prihvatili tu \'zezanciju\', a mnogi od njih priznali su da i sami dignu dlan (ili barem dva prsta) prolazeći kroz automatska vrata, pretvarajući se da koriste silu. Međutim, svi oni koji ulaze kroz FOI-jeva vrata, čut će zvuk otvaranja koji je došao direktno iz filmske sage, a ako imaju sreće, možda im zasvira iImperial March.

Iza ove dobre zeze stoje istraživači na IOTIF projektu te studenti, Igor Rinkovec i Tomislav Turek, koji su na samom ulazu u Fakultet organizacije i informatike instalirali IOT opremu za praćenje kretanja.



Podaci prikupljeni ovom instalacijom se distribuiraju na poslužitelj i na GSN projekta te služe kao izvor podataka za daljnju analizu i praktičnu primjenu na prigodnoj mrežnoj stranici: theforce.foi.rocks

L.B./izvor: Netokracija, FOI
foto: imgur, reddit, FOI

Još vijesti