Mojfaks.hr u Vijesti

Ne trebate 'keš': Studenti će ZET-ove karte kupovati pomoću aplikacije, a pokaze 'puniti' na portalu

Za novi oblik plaćanja karata u Zagrebačkom električnom tramvaju i punjenja pokaza neće biti potrebna gotovina, a čak ni novac na bankovnom računu. Naime, plaćanje karata uskoro će se moći obavljati preko aplikacije, a pokazi će se puniti preko portala.

24. studenog 2017 10:35
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Polusatnu ZET-ovu kartu od četiri kune, onu od sat i pol za deset ili pak "međukartu" od šest kuna, koja se tek treba uvesti, moći će kupiti putem aplikacije na mobilnim telefonima, gdje će vrlo jednostavno račun za prijevoz moći teretiti ne samo na debitne već i na kreditne kartice. Za 1,8 milijuna kuna softver će razviti tvrtka King ICT, koja je aplikaciju za kupovanje karata već osmislila za Hrvatske željeznice, piše Večernji list.


Izvor: Shutterstock

"Usluga kupnje karata na ovaj će način korisnicima postati pristupačnija i jednostavnija uz osobnu kontrolu troškova i, najvažnije od svega, mobilnost koja je u današnjem svijetu postala prioritet", objasnio je za Večernji list Petar Karabatić iz tvrtke odabrane javnim natječajem, pa dodao kako će se, uz mobilnu aplikaciju, razviti i portal preko kojeg će građani moći nadoplatiti račun putem bankovnih kartica, kupiti i produljiti postojeće pretplatničke kupone, pregledati svoje stanje računa i upravljati osobnim postavkama.

Drugim riječima, mobilna aplikacija, baš kao i portal, moći će se koristiti i za "punjenje" mjesečnih pokaza, ali kako će točno oba informatička rješenja izgledati, iz tvrtke još nisu željeli otkriti. U ZET-u kažu kako će već početkom godine aplikacije biti dostupne za sve Android, a i iOS sustave.

...Studenti, pripremite mobitele! Omiljeni način plaćanja karte odsad dostupan u ovom sveučilišnom gradu...


Glasnogovornik ZET-a, Tomislav Jurić, rekao je da će se kupovinom karata preko aplikacije smanjiti potražnja karata na kioscima te kod vozača. Ovo potonje svakako će ubrzati i vozni red, naglasio je, a za razliku od SMS-ova, kojima se karta plaćati mogla četiri godine, aplikacija se neće moći zlorabiti.


Izvor: Shutterstock

Kontrolori će imati opciju "onemogućavanja validacije karata za vozilo u kojem se vrši kontrola karata". Nakon dolaska na iduću stanicu, putnicima se validacija karata mora automatski ponovno omogućiti, bez intervencije kontrolora na kontrolorskom uređaju – način na koji se mora napraviti aplikacija opisuje se u natječaju u kojem, također, stoji kako se mora osmisliti interaktivna karta za središte ZET-a na kojoj će se vidjeti u svakom trenutku, gdje su točno kontrolori.

Ovo je izvrsna vijest za studente koji su stalno na mobitelima i tako će im biti lakše kupiti kartu za tramvaj. Cijeli članak o novostima u ZET-u pročitajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Večernji list
foto: Pixabay

Još vijesti