Vodič za brucoše

Zbog profesorovih uvreda dobio PTSP i nije upao na faks: Sad mu država mora platiti 'masnu' odšetu

MojFaks | Vijesti, 26.04.2021., Autor: Mojfaks'Častio' ga izrazima poput: moron, idiot, budala, seljačina...
Foto: ilustracija, Matthew Manyak via Shutterstock

Zbog profesorovog 'tretmana' razvio je i PTSP.

Zahvaljujući upornom ocu policajcu, učitelji više neće smjeti ni u "pedagoške svrhe" vrijeđati učenike, već će se morati s dužnim poštovanjem odnositi prema njihovu dignitetu i moralnom integritetu vodeći računa osobito o senzibilnijima, piše Večernji list.

"Moramo promijeniti pristup učiteljskom bullyingu nad učenicima i u škole uvesti učinkovite mehanizme zaštite učenika od učitelja", presudio je Europski sud za ljudska prava. Hrvatska bivšem srednjoškolcu mora platiti 7500 eura i još 650 eura za troškove postupka.


>>>Ozbiljno diskutiraju? Video profesora strojarstva koji psuje majku studentu zapalio regiju – evo kako se opravdao<<<


Učenik je bio u skupini koja je zakasnila na sat pa je profesor matematike R. V. vikao uz izraze: "Moron, idiot, budala, seljačina, glupi žandar". Nakon prijave u razredu je rekao: "Kad kažeš budali da je budala, to nije za njega uvreda. Ravnatelj me zvao jer da sam uvrijedio neke učenike. Ne znate vi što su uvrede, ali vidjet ćete što su uvrede."


Kad je osam dana kasnije učenik okrenuo pogrešnu stranicu u knjizi, R. V. mu je rekao: "Budalo, ne tu stranicu. Nisam te htio uvrijediti, jer znam da ćeš zvati tatu".

Učenik je stoga prošao psihološki tretman, dijagnosticiran mu je posttraumatski stresni poremećaj. Psiholog je zaključio da pati od akutnog anksioznog poremećaja i preporučio je povećanu podršku u školi. Bila je riječ o dobrom učeniku iz funkcionalne obitelji. To je rezultiralo lošim rezultatom na završnom ispitu iz matematike tako da učenik nije uspio upisati željeni studij, navedeno je u zahtjevu ESLJP-u.


>>>'Sapunica' na zagrebačkoj Medicini: Profesori na Facebooku ružno komentirali studente - reagirao i studentski zbor<<<


Otac se obratio školi, ali i pravobraniteljici za djecu, inspektoratu, policiji i Državnom odvjetništvu. Izvijestio je i Ministarstvo obrazovanja, koje je slučaj proslijedilo Agenciji za odgoj i obrazovanje. Agencija je preporučila da škola i otac razgovorom riješe problem. Ravnatelj je nakon sastanka s ocem izvijestio Agenciju i pravobraniteljicu za djecu da je sukob riješen.

Ali, u povodu kaznene prijave, neki su učenici rekli da profesor zna koristiti neprimjerene i uvredljive izraze, osobito prema lošijima iz matematike.

ESLJP je utvrdio i da hrvatske vlasti moraju uspostaviti odgovarajuće mjere kako bi "nedvosmisleno zabranile svako takvo ponašanje prema djeci u svakom trenutku i u svim okolnostima, a time i osigurali nultu toleranciju na svako nasilje ili zlostavljanje u obrazovnim institucijama", donosi Večernji list.


vrijeđanjesrednjoškolacprofesormatematikaEuropski sud za ljudska pravaodštetaptspstres

Prati nas na Instagramu!