Mojfaks.hr u Vijesti

Grad utjeruje dug za stipendije: 28 bivših studenata koji nisu završili fakultete morat će vratiti lovu koju su potrošili

Koprivničke vlasti podnijele su čak 28 tužbi protiv korisnika stipendija i kredita jer nisu u ugovorenome roku završili studij ili srednju školu.

25. travnja 2018 13:29
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Unazad dvije i pol godine doneseno je 19 presuda u korist Grada, u pet parničnih postupaka su tuženici po primitku tužbe podmirili cjelokupni dug, pa je Grad povukao tužbe u tim postupcima, dok su četiri parnična postupka još uvijek u tijeku, piše podravski.hr.

Nedavno je donesena i presuda protiv jednog Koprivničanca koji nije bio u mogućnosti nastaviti studij te je Gradu ostao dužan 5560 kuna, a uz navedeni iznos, morao je podmiriti i dodatnih 300 kuna sudskih troškova. Ipak, iz Gradske uprave poručuju kako se maksimalno prilagođavaju svima koji su dužni vraćati stipendiju te se rate otplate dogovaraju sukladno mogućnostima dužnika.

"Dužnici imaju mogućnost sklopiti sporazum o podmirenju duga kojim se definiraju uvjeti otplate, a nakon toga prestaje se obračunavati kamata", rekla je Ivana Ledinski Cvetković, glasnogovornica Grada Koprivnice.

Podsjetimo, stipendije u iznosu od 550 kuna za studiranje u Hrvatskoj i 1100 kuna za inozemstvo ne vraćaju studenti koji završe studij u roku od jedne godine od završetka zadnjeg semestra studija.

"Korisnik stipendije koji završi studij u roku od dvije godine od završetka zadnjeg semestra, dužan je vratiti 50 posto od primljenog iznosa uvećanog za kamatu po stopi od šest posto godišnje, a svi oni koji ne završe studij, prekinu ga, ili ga završe u roku duljem od dvije godine od završetka zadnjeg semestra ili tijekom studiranja izgube status redovnog studenta, dužni su vratiti ukupan iznos uvećan za kamatu po stopi od šest posto godišnje", napominju iz Grada.

Dok Grad muku muči s dužnicima stipendija, Koprivničko-križevačka županija dosad nije pokrenula sudske sporove protiv korisnika stipendija koji su dužni vratiti primljenu stipendiju, a trenutno je takvih samo četiri. Županija trenutno stipendira 20 studenata s mjesečnim iznosom od 700 kuna.

"Korisnik stipendije koji redovno upiše višu godinu studija kao redovan student oslobađa se obveze vraćanja stipendije. U slučaju da se pojavi obveza vraćanja stipendije, ako student ne upiše redovno višu godinu studija, u odluci Župana utvrditi će se obveza vraćanja stipendije u onoliko rata u koliko je isplaćena stipendija", kazala je Melita Ivančić, pročelnica Službe ureda župana.

L.B./izvor: podravski.hr
foto: arhiva, Freeimages

Još vijesti