Vodič za brucoše

Hakiraj mozak tako da uvijek zapamti sve što želiš – pomoću bicikla

MojFaks | Vijesti, 11.11.2015.Hakiraj mozak tako da uvijek zapamti sve što želiš – pomoću bicikla

Ovo je za sve vas koji ste barem jednom dobili lošu ocjenu samo zato jer niste uspjeli zapamtiti neki dosadni datum ili zamorni detalj.

Švedski stručnjak za pamćenje Mattias Ribbing podijelio je svoje tajne sa cijelim svijetom tako da ćeš uskoro i ti moći nabiflati sve glavne gradove na svijetu napamet (ili iskoristiti ovu super moć za nešto konstruktivnije).

Tajna njegovog gotovo besprijekornog amćenja? Razmišljanje u sličicama! Ribbing je za Mic izjavio da moramo početi razmišljati u sličicama, ako želimo biti stručnjacima za pamćenje: "Jednom kad se mozak privikne na slike, razmišljat ćete brže, a sva je kontrola u vašim rukama."

Kad se Ribbing nađe u situaciji u kojoj mora nekome zapamtiti ime, zamisli veliki predmet (u stilu crtanih filmova) negdje u blizini osobe koju želi zapamtiti. Na primjer, ako se osoba zove Sara, zamislit će kraj nje kanticu punu pijeska jer Sara zvuči kao Sahara. (Možda mi s ovih balkanskih područja možemo zamisliti sarmu?)


Ok, ovo zvuči jednostavno, ali što ako moramo zapamtiti dugu listu činjenica ili predmeta? Ovdje je potrebno tehniku usavršiti i podići na novi nivo. Upoznajte metodu koja se zove "Ribbingov bicikl"!Evo kako funkcionira ova metoda:

1. Zamisli bicikl, možda onaj kojeg trenutno imaš – zamisli ga što je detaljnije moguće.
2. Sad zamisli da je ovaj zamišljeni bicikl velik poput kamiona i stoji pred tobom.
3. Misli o svim zadacima koje moraš obaviti, bez obzira radi li se o odlasku u knjižnicu, pisanju emaila mentoru, odabiranja teme za seminar ili odlaska u šoping po namirnice za ručak.
4. Svakom zadatku dodijeli neku sliku ili sličicu - mentalno 'okači' svaku obavezu na neki dio bicikla. Ključ uspjeha je da zamisliš nešto živahno, oštrih linija raspoznavanja. Slike stvari, predmeta ili pojava koje nemaju oštre rubove i linije: oblaci, sunce, ocean – teže se pamte jer nemaju fiksne i definirane granice.
5. Za svaki zadatak dakle odaberi prvu sličicu koja ti padne na pamet, povećaj je i zadrži u mislima. Zatim svaku sličicu spoji s nekim dijelom bicikla. Na primjer: pošalji mail možeš povezati sa stražnjim kotačem.
6. Ribbing savjetuje da prilikom meoriziranja obaveza počnemo s gumom pa preko žbica dođemo do centra kotača.


Upozorenje: nemojte nekoga povezivati sa seksualnim ili nasilnim slikama. Ovakve slike i pokušaj da ih se prisjetite izazvat će emotivni nemir i napor pa se nikako ne preporučuje ovakvo stvaranje asocijacija.

Ako misliš da imaš loše pamćenje, nemoj se zbog toga deprimirati Ribbing kaže da je to potpuno normalno, a sposobnom dobrog pamćenja mora se naučiti i izoštriti jer to nije vještina s kojom se rađamo.

"Sama memorija nije toliko važna", kaže Ribbing. "Način na koji misliš u nekom trenutku je najučinkovitiji."

L.B./izvor: Mic
foto: Freeimages


Mattia RibbingmemorijapamćenjeRibbingov bicikltehnika pamćenja


Prati nas na Instagramu!