Mojfaks.hr u Vijesti

Časna, ali ne i dobro plaćena titula: Doktorirao na FOI-ju, a ima jednaku plaću kao blagajnik HAC-a

Kada bismo imali rubriku 'Apurdi naši svagdašnji' u njoj bi sigurno bila priča o Borisu Tomašu iz Bjelovara. Naime, 33-godišnji Boris je na FOI-ju došao do najvišeg stupnja obrazovanja, asistent je, a uz sve to ima istu plaću kao osoba koja radi za blagajnom Hrvatski autocesta.

18. prosinca 2017 14:10
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Doktorsku disertaciju ovih je dana kraju priveo još jedan mladi domaći stručnjak. Bjelovarčanin Boris Tomaš s 33 godine na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike dosegnuo je najviši stupanj obrazovanja i pridružio se godišnjem hrvatskom prosjeku od 800 ljudi koji stignu do te časne titule. Borisovi roditelji Jadranka i Ljubo neizmjerno su sretni, no istovremeno i sa strepnjom čekaju što će Boris dalje odlučiti, piše bjelovarac.hr.


Boris (crvena majica) je već neko vrijeme asistent na varaždinskom FOI-ju... foto: privatna arhiva

Taj uzoran student s porivom za istraživanje i stručno vrhunski potkovan već sedam godina kao asistent radi na Fakultetu na kojem je i doktorirao, a doznajemo, ponuda za odlazak iz zemlje je imao jer upustio se u komunikacijske dosege koji donose veliki napredak u automobilskoj industriji.

Njegova plaća kao asistenta je 6 000 kuna, a sramotno je što će se s doktoratom povećati za samo nekoliko stotina kuna


Danas dr. sc. Boris Tomaš potpisuje dio istraživačkih rezultata koji objašnjavaju kako se tehnički može komunikacija između automobila, umjesto zaštićenim radijskim frekvencijama, uspostaviti svjetlosnim spektrom.


Tvrdi da su plaće asistenata ponižavajuće... izvor: old2.foi.hr

"I sada me mentor ohrabruje da se javim u Litvu, gdje bih se na fakultetu dalje bavio znanošću, ali za osam tisuća eura. Iako je novčano primamljivo, još nisam spreman na taj korak. Prvu životnu prekretnicu imao sam 2010. godine. Jednog dana, doslovce na izlasku iz Fine s hrpom papira koje su potrebne za otvaranje firme, stigla mi je poruka u kojoj mi čestitaju što sam primljen za asistenta. Tada sam u danu morao odlučiti i izabrao sam fakultet. Da sam odlučio drugačije, danas bih vjerojatno tri puta više zarađivao jer upravo s takvim plaćama za privatne kompanije rade moji kolege", kazao je Boris za bjelovarac.hr.

...Na doktoratu, a plaćen kao \'bakalar\': Docenti i doktori sestrinstva zarađuju kao prvostupnici...


...\'Nemojte da vam titula udari u glavu\': Poznati domaći bloger savjetovao buduće inženjere...


Žalosti, ga kaže, što se u Hrvatskoj toliko malo pažnje pridaje, a onda i novca izdvaja za znanost. Obilazeći mnoge strane visokoškolske obrazovne ustanove, imao je priliku vidjeti što znači kada država pomaže na svakom koraku mladom čovjeku željnom znanja i istraživanja.

...Studenti FOI-ja spojili IT i ekologiju: Pobjednici Hackatona napravili aplikaciju za djecu...


"Bio sam i u SAD-u i na Tajvanu. Kada kod njih netko priprema doktorat, ne smije istovremeno predavati na fakultetu. Naš problem je što je normalno da netko tko radi na doktoratu i predaje, dakle ne može se maksimalno posvetiti samo tom poslu, a plaća koju primaš kao asistent je ponižavajuća. Jako pratim politiku, profesorica Divjak je bila moja profesorica i jako se uzdam u nju, ali se bojim da ovo naše društvo ne prepoznaje znanost. Moja plaća je šest tisuća kuna, a s doktoratom će narastati za par stotina kuna. Toliko ima jedan blagajnik HAC-a", ističe Boris.


Zgrada FOI-ja... izvor: unizg

Da je debelo u pravu u prilog govore i podaci Državnog zavoda za statistiku. Ponajprije, Hrvatska je zemlja sa skromnim postotkom doktora znanosti. U strukturi stanovnika, oni čine dva posto. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, imali smo ih tek 11 702. Naravno, tu je i potreba povećanog ulaganja u znanost koja trenutačno u Hrvatskoj iznosi skromnih 0,79 posto BDP-a, dok je europski prosjek trostruko veći, i to 2,03 posto BDP-a.

Više o ovom hrvatskom apsurdu s doktoratima i plaćom pročitajte na linku.

Ivana Petrić
izvor: Bjelovarac
foto: Facebook@Boris Tomaš

Još vijesti