Mojfaks.hr u Vijesti

Duguju za struju, iz zidova curi voda, propada garaža... Muzička akademija vodi bitku s dugovima

Muzička akademija u Zagrebu, otkako se u siječnju 2015. godine preselila u novu zgradu, suočena je s nizom financijskih nevolja uzrokovanih nedovoljnim sredstvima za plaćanje održavanja, ali i za popravak zgrade koja je preuzeta sa 750 nedostataka...

22. listopada 2019 16:26
Duguju za struju, iz zidova curi voda, propada garaža... Muzička akademija vodi bitku s dugovima

Duguju za struju, iz zidova curi voda, propada garaža... Muzička akademija vodi bitku s dugovima Foto: MojFaks

Priču o raspadanju Akademije, objavio je novinar Telegrama u svibnju ove godine, kada je funkciju dekana obnašao Dalibor Cikojević. Odnedavno bivši dekan Cikojević, ovaj tjedan zainteresiranima je podijelio svoju knjigu "Izvještajni bilten za dekanski mandat 2013. – 2019." tiskanu na kvalitetnom papiru i 136 stranica. Nakladnik je Sveučilišna tiskara, a urednik Cikojević, a primjerak je dobila i redakcija Telegrama. 

"Ovaj bilten pisani je trag razdoblja koje će zlatnim slovima ostati upisano u povijest Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Muzička je akademija kao nikada dosad dobila mogućnost pokazati svu raskoš svoje izvrsnosti i sav spektar raznovrsnosti svog djelovanja”, piše u uvodu knjige kako prenosi novinar Telegrama. U nastavku se hvali inicijativa gradonačelnika Milana Bandića o preseljenju Akademije na novu lokaciju. Cijenu gradnje zgrade od 228 milijuna kuna zajedno su podmirili Grad Zagreb i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. 


Foto: Unsplash

Dekan tiska knjige, Akademija se raspada


Akademiju je preuzeo novi dekan Igor Lešnik, koji je u razgovoru za Telegram komentirao da je knjiga njegovog prethodnika "zapravo izvješće o radu" te da je cijena "beznačajna".

"S druge strane, od izvora iz Akademije doznali smo da bi im idući utorak na račun trebala sjesti ovrha HEP-a za neplaćenu energiju u iznosu od otprilike 400 tisuća kuna. Kako smo već pisali, to ne bi bilo prvi put. HEP Opskrba je prije par mjeseci ponovno potpisala ugovor s Akademijom nakon što ga je bila raskinula zbog neplaćanja dugova. Bivši dekan Cikojević priznao nam je da je u svibnju Akademija sveukupno bila dužna 2.136.244 kune, od čega je 888.000 kuna bilo za električnu energiju, i to nakon našeg upita kada će isplatiti honorar za 72 vanjska suradnika koji ga nisu dobili od listopada prošle godine", piše Telegram

U razgovoru za Telegram, novi dekan Lešnik koji je poziciju dekana preuzeo početkom ovog mjeseca, potvrdio je da je Akademiji prijetila ovrha, ali i govori kako će biti izbjegnuta jer im je Ministarstvo znanosti i obrazovanja na kraju doznačilo dovoljan iznos. Zbog izostanka trajnog sustavnog rješenja financiranja, prema Lešniku, Muzička akademija mogla bi se ponovno naći u sličnoj situaciji. Prema sadašnjem modelu financiranja nedostaje im 3,5 milijuna kuna, te im poslovanje ovisi o Milosti ministarstva obrazovanja, odnosno novcu iz njihovog interventnog fonda.

Nedostaju im milijuni 


"Telegram je u posjedu dokumenta u kojem stoji kako je 2013. godine, dok je još bila na nekoliko lokacija u Zagrebu, Muzička akademija stavku energija plaćala 186.322 kune. Nakon preseljenja, ti su se troškovi drastično povećali pa su tijekom 2017. iznosili 2,466.187 kuna, dakle 16 puta više. Tehničko i investicijsko održavanje 2013. koštalo je pak 83.861 kunu, a 2017. 1,002.055 kuna. Ako je Muzička akademija u novoj zgradi ostala na istom iznosu financiranja kao prije preseljenja, jasno je gdje je problem", piše u članku novinar Dimitrijević. 

U reportaži objavljenoj u svibnju, redakcija Telegrama izvijestila je o ozbiljnim problemima koje ima zgrada Akademije. Ogroman teret i sudski sporovi nastali su zbog stihijski građene zgrade, a Telegram je prvi pisao o curenju vode iz cijevi na nekoliko katova, raštimavanja instrumenata zbog čudnovate klimatizacije, napuknuća stakla na prozorima pa do otpadanja dijelova mramornih ploča i očitog propadanja podzemne garaže čije zidove jede vlaga.

Otkako je Telegram pokrenuo priču o zgradi Akademije i enormnim troškovima održavanja traje prebacivanje odgovornosti Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali bez pronađenog rješenja za usmjeravanje dovoljno sredstava za glazbenike. 


foto: Unsplash

Više informacija možete pronaći ovdje. 

A.Z.
Izvor:Telegram
Foto: Facebook@Muzička akademija

Još vijesti