Mojfaks.hr u Vijesti

I vi možete studirati u Velikoj Britaniji! Evo kako...

Studiranje u Velikoj Britaniji je životna investicija za sve studente koji žele izgraditi svoju karijeru ili usavršiti svoja postojeća znanja. Britanski fakulteti nude mogućnost odabira jednog od nekoliko tisuća različitih studijskih programa u Engleskoj, Walesu i Škotskoj.

8. svibnja 2013 15:33
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

 Velika Britanija se može pohvaliti velikim brojem sveučilišta s visokim standardima koje postavljaju i visoko su rangirani svuda u svijetu.

Prema najnovijim istraživanjima, najboljih deset sveučilišta u Velikoj Britaniji za 2012. godinu su:

UNIVERSITY OF CAMBRIDGE – Sveučilište koje je prije 3 godine napunio 800 godina i do sada je \'stvorio\'88 Nobelovaca. Jedan je od vodećih akademskih centara u svijetu. U okviru ovog Sveučilišta moguće je studirati na preko 150 različitih fakulteta i visokoobrazovnih institucija. O svim mogućnostima koje ovo Sveučilište nudi možete se informirati na: www.cam.ac.uk

UNIVERSITY OF OXFORD -  Sveučilište koji se smatra prvim Sveučilištem na engleskom govornom području. Na ovom Sveučilištu studira oko 20 000 studenata  iz više od 140 zemalja svijeta. Ovo sveučilište ostvaruje međunarodnu suradnju s mnogim fakultetima u svijetu i ima vodeću ulogu u organiziranju konferencija, seminara i promoviranju novih  metoda istraživanja i usavršavanja, kako predavača, tako i studijskih programa.

IMPERIAL COLLEGE LONDON
– Jedan od najpriznatijih Sveučilišta, izuzetno visoko rangiran kada je u pitanju kvaliteta istraživačkih programa koji se tiču globalnog zdravlja, klimatskih promjena, istraživanje energetskih resursa itd. Po pitanju stručnosti predavačkog osoblja,  na bodovnoj listi za ocjenjivanje stručnosti, od mogućih 24, njihovi bodovi se kreću od 21-24. Uz programe za znanstvena istraživanja, na fakultetima postoje i odlični programi za osnovne i postdiplomske studije.

LONDON SCHOOL OF ECONOMICS – Ovo Sveučilište nudi oko 40 različitih studijskih programa iz područja društvenih znanosti. Ako ste zainteresirani za ekonomiju, političke znanosti, povijest, menadžment, financije, međunarodne odnose, sociologiju, pravo, neki od fakulteta ovog Sveučilišta su pravo mjesto za vas.

Pored visokog kvaliteta nastavnih sadržaja i iskusnih, svjetski priznatih predavača, mogu se pohvaliti i činjenicom da je 16 dobitnika Nobelove nagrade za mir, književnost i ekonomiju poteklo upravo iz ove obrazovne institucije.

DURHAM UNIVERSITY – Nakon Oxforda i Cambridgea ovo je najstarija obrazovna institucija u Engleskoj.  Fakulteti na ovom Sveučilištu nude preko 200 obrazovnih programa za osnovne studije iz područja umjetnosti, povijesti, kemije, geografije, teologije, arheologije itd. Fakulteti su izuzetno dobro opremljenu suvremenim računalnim dvoranama i veoma bogatim knjižnicama.

UNIVERSITY OF  ST ANDREWS – Najstarije Sveučilište u Škotskoj, preporuča se za studiranje umjetnosti i društvenih znanosti.

UNIVERSITY COLLEGE LONDON – Treći po starosti u Engleskoj. Mnogi svjetski poznati političari, muzičari, pisci, naučnici, inženjeri, umjetnici, arhitekti, dizajneri, novinari su studirali upravo na ovom Sveučilištu.

UNIVERSITY OF WARWICK – Sveučilište s izuzetno dobrom reputacijom. Veliki izbor fakulteta za studiranje umjetnosti, medicine, društvenih i prirodnih znanosti.

LANCASTER UNIVERSITY – Ovo Sveučilište je prvo u zemlji po kvaliteti studiranja iz područja fizike; svrstava se u tri najbolja iz područja biomedicine, umjetnosti i dizajna (u što spadaju glazba, kazalište, film i mediji); ubraja se u prvih pet u području sociologije i menadžmenta.

UNIVERSITY OF BATH – Za studiranje umjetnosti, medicine, društvenih i prirodnih znanosti, ovo Sveučilište također može biti sjajna opcija.




Kako se upisati na fakultet u Velikoj Britaniji?

Prije nego što se odlučite za odgovarajući fakultet na sveučilištima u Velikoj Britaniji, potrebno je dobro razmotriti njihovu ponudu.

Na portalu  Education UK www.educationuk.org možete saznati sve o smjerovima, lokacijama fakulteta, mogućim stipendijama. Veoma je važno da prilikom odabira fakulteta na koji se želite javiti, obratite pažnju na datume i rokove prijava.

Također je važno da na vrijeme steknete diplomu nekih od Cambridgeovih ESOL i IELTS ispita, s obzirom da će za studiranje na engleskom jeziku biti potreban certifikat o posjedovanju određenog nivoa znanja tog jezika.

Na stranicama konkretnog fakulteta možete naći informacije o uvjetima upisa i neophodnim kvalifikacijama koje se od kandidata očekuju.

Prijavni formular za konkuriranje na studije za nekoliko ili samo neki od fakulteta možete preuzeti na stranici UCAS-a.

Ovo je organizacija koja se bavi omogućavanjem budućim studentima da lakše dođu do najvažnijih informacijama o načinu prijave za studije na fakultetima u cijeloj UK. Na njihovoj internet prezentaciji: www.ucas.com možete preuzeti formular za prijavu na najviše 6 različitih fakulteta, osim ako se ne odlučite za medicinu, stomatologiju ili veterinu.

U tom slučaju, u skladu sa zakonom, moguće je prijaviti se za samo četiri. Na njihovoj stranici možete pronaći i video materijal sa detaljnim instrukcijama za prijavu na engleskom jeziku: www.play.buto.tv/SRy8X

Sve o dokumentima potrebnim za upis na osnovne studijske programe možete dobiti na stranici British Council-a u Hrvatskoj na: www.britishcouncil.hr/hr/study-uk/uk-universities.
 

Koliko košta studiranje  u Velikoj Britaniji?

Cijene školarina variraju ovisno o instituciji i obrazovnom programu.

- Osnovni programi: od 4 000 do 12 000 funti godišnje.
- Umjetnički programi: od 7 000 do 9 000 funti godišnje.
- Znanstveni programi: od 7 500 do 12 000 funti godišnje.
- Medicinski programi: od 10 000 do 21 000 funti godišnje.

 


Vize za studiranje u Velikoj Britaniji

Kao i za većinu zemalja Europe, i za studiranje u Velikoj Britaniji je potrebna studenstka viza.

Informacije koje se tiču rokova upisa i neophodnosti posjedovanja diploma o Vašem dosadašnjem obrazovanju možete potražiti na internet stranici Nacionalne agencije Ujedinjenog Kraljevstva www.naric.org.uk. Ova agencija pruža usluge informiranja, stručnog savjetovanja u vezi akademskih poslovnih vještina i kvalifikacija kandidata.


Smještaj u Velikoj Britaniji

Svako  Sveučilište u Velikoj Britaniji stranim studentima nudi mogućnost smještaja u studentskim domovima koje se nalaze na samom sveučilištu.

U tim domovima se godišnje smjesti više tisuća stranih studenata i oni su sjajna mjesta za upoznavanje novih prijatelja i proživljavanje najzanimljivijih studentskih iskustava.

Cijene smještaja se kreću najčešće od 60 do 120 funti tjedna, ali naravno ima i skupljih smještaja. Linkove za studentske domove možete pronaći na: www.foreignstudents.com.
 

Stipendije za studiranje u Velikoj Britaniji

Ukoliko želite studirati na nekom od prestižnih Sveučilišta u Velikoj Britaniji, kao financijsku pomoć za svoje studiranje možete razmotriti neku od stipendija koje su dostupne stranim studentima, koji se upisuju na različite studijske programe, kao i na različiti stupanj studija.

Više o stipendijama u Velikoj Britaniji i ostalim stvarima koje bi vas mogle interesirati pročitajte na portalu Educentar.net.

Još vijesti