Mojfaks.hr u Vijesti

Imoćanska pamet pred kojom je budućnost: Bježao iz škole, a zadivio Cambridge!

24-godišnji Imoćanin Mijo Zujić, student je pete godine Pomorskog fakulteta u Splitu. Sve godine studija ima visok prosjek ocjena i u listopadu ili studenom će diplomirati.

21. kolovoza 2015 14:08
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prije nepunih mjesec dana ovaj je mladić zajedno sa svojim mentorom profesorom Darkom Kovačevićem imao jedno stručno predavanje, zapravo, predstavljanje svog znanstvenog rada na prestižnom engleskom sveučilištu u Cambridgeu pod naslovom "Min-Max kontrola prijenosnih karakteristika modela tehničkih i netehničkih sustava", piše Slobodna Dalmacija.

I ono najzanimljivije - tamošnji stručnjaci ostali su bez teksta - zadivljeni prezentacijom.

"Da, ja sam, istina, bio Mijina potpora, no on je to tako demonstrirao da sam i ja ostao zapanjen. U našem malom, skromnom elektroničkom odjelu na Pomorskom fakultetu radili smo danima, vježbali, jer nije mali izazov predstaviti se na Cambridgeu. U konačnici, tamošnji stručnjaci ostali su zapanjeni, ne mogavši vjerovati na koji smo zapravo revolucionaran način predstavili taj naš rad", prisjeća se prof. Kovačević Mijinog nastupa u Engleskoj.

Isto tako prof. Kovačević spomenuo je i jedan detalj koji upotpunjuje cijelu ovu priču: "Tako jednom dođe meni student Mijo Zujić i onako odvažno reče da bi mi želio biti demonstrator na odjelu. Gledam ga, fascinirao me svojom odlučnošću. I kod mene nije bilo dvojbe, primio sam ga i nisam pogriješio."

A Mijina priča seže još u srednjoškolske dane u Imotskom. Živahan učenik, pametan, ali prevrtljiv. Kada bi mu se prohtjelo, došao bi na nastavu, kada ne, izostao bi. Nisu to bili neki veliki problemi, jer je imao kućni odgoj, ali je većina profesora bila skeptična u vezi s njegovom budućnosti. Prosječan đak, pametan, ali neodgovoran. A i priča koju nam je ispričao njegov otac Zvone djeluje pomalo nestvarno:

"Moram priznati da sam i kao roditelj bio zabrinut što će s nji biti dalje. Onda je položio prijemni na Pomorskom fakultetu i baš taj dan pred upis rekao mi je odlučno: \'Tata, ja se od danas mijenjam, upisat ću fakultet, težak je, ali ja to znam i to je moj izazov. Neću iznevjeriti tebe i mamu i Mijo će vam biti na ponos.\' Kao roditelj, u duši sam se radovao, ali dani iz srednje škole su me pritiskali, nisu mi davali mnogo razloga za veselje. Ali, evo, danas je moj Mijo meni na veliku diku i ponos", kaže otac Zvone.

"Imam u sebi špirita da bih mogao postići nešto veliko. No, za doktorat i znanstveni rad treba novca, a to će, bojim se, biti problem. Kada bi netko pomogao, bilo bi dobro, a ja obećavam da neću iznevjeriti", rekao je samozatajni Mijo.

Cijeli intervju pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija
foto: Freeimages/Facebook@Imotski u <3

Još vijesti