Mojfaks.hr u Vijesti

Propala ideja o besplatnoj 'InterRail' karti za mlade Europljane

Dugoiščekivane InterRail karte za sve mlade Europljane koje bi omogućile besplatno putovanje zemljama Europske unije zasad ipak neće zaživjeti.

24. veljače 2017 11:15
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prijedlog da se svim mladima u EU na njihov 18. rođendan dodijeli besplatna željeznička karta zasad neće proći, između ostaloga, i zbog previsoke cijene, piše Hina. Financial Times je objavio pozivajući se na više izvora da je Komisija nakon analize prijedloga zasad odlučila ponuditi samo sufinanciranje školskih putovanja obrazovnim institucijama.

Komisija je, proučavajući prijedlog, identificirala više logističkih problema, poput kompliciranih pregovora sa željezničkim kompanijama te da bi cijena mogla iznositi oko dvije milijarde eura godišnje. Prijedlog o besplatnoj InterRail karti zamišljen je kao sredstvo za borbu protiv euroskepticizma. Na prijedlog Europske pučke stranke, taj prijedlog je dobio potporu Europskog parlamenta u listopadu prošle godine.


Izvor: Pixabay

Na plenarnoj sjednici zastupnici su zatražili da se mladima iz Europe omogući besplatna godišnja InterRail karta kao poklon za 18. rođendan, a time su htjeli da mladi bolje upoznaju kontinent na kojem žive. Osim toga, želja im je bila i promocija vožnje vlakom koje je bolje za okoliš.

Milijuni mladih Europljana putuju kontinentom koristeći InterRail pokaz. InterRail je pokaz koji omogućuje korisnicima da putuju Europom koristeći mrežu željeznica po vlastitoj volji. Preko 30 tisuća ljudi koristi ovu mogućnost svake godine, a košta između 20 i 480 eura po osobi.

Ivana Petrić
izvor: Hina
foto: Pixabay

Još vijesti