Mojfaks.hr u Vijesti

Iskustvo koje se ne propušta: Erasmus + projekt razmjene mladih

Od 29. srpnja do 5. kolovoza 2015. održan je Erasmus+ projekt razmjene mladih 'Grow Conscious and Feel Your Body' u Osho Gautama centru blizu Luina. Vjerojatno se pitate gdje je to?

1. rujna 2015 14:20
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

E, to vam je u Italiji, blizu Alpa kod jezera Lago Maggiore na granici sa Švicarskom. U razmijeni je sudjelovalo 35 mladih iz Italije, Estonije, Slovenije, Španjolske i naravno Hrvatske. Veseli hrvatski tim sastojao se od 5 sudionika, a oni su bili Marina Glumac, Barbara Jakovljević, Tonka Knežević, Magdalena Marković i Nikola Greb. Hrvatska organizacija koja im je omogućila odlazak na projekt (sending organisation) je Raplection iz Splita.

Za vrijeme projekta se intenzivno radilo na prepoznavanju vlastitih emocija, osvješćivanju tijela, otkrivanju osobnih potencijala, pomicanju mentalnih barijera i razbijanju predrasuda. Svako jutro se počinjalo s meditacijom, a večer je najčešće završavala sa slobodnim razgovorima o različitim temama sve do kasno u noć.



Sudionici su također bili uključeni u svakodnevne aktivnosti zajednice kao što su čišćenje, cijepanje drva, pranje suđa i uređenje dvorišta. Našlo se vremena i za sportske aktivnosti, a mnogima je najbolje iskustvo bio uspon na vrh obližnje planine „monte Lema“ s kojeg puca prekrasan pogled na Lago Majore i okolne gradiće. Mnogo se naučilo na interkulturalnim večerima tijekom kojih je svaka zemlja predstavljala samu sebe drugim zemljama.

Evo dojmova nekih od sudionika:

Barbara:
„Predivno iskustvo. Svaka osoba poslije projekta obogaćena je novim znanjem, iskustvom te novim prijateljima. Mislim da mi to nije posljednji put da posjećujem Gautama centar.“

Magdalena:

„Ovaj projekt mi je bio odličan. Upoznala sam zabavne ljude, uživala u prirodi i mnogo toga naučila. Posebno mi se svidjelo vrijeme koje smo proveli u zajedničkim aktivnostima kao što su bojanje ograde i uspon na Monte Lema. Preporučila bih Erasmus+ razmjenu mladih svakome tko traži zabavu te iskustvo koje će pamtiti cijeli život.“



Tonka:
„Projekt je bio jako interesantan i pun trenutaka i priči za pamćenje. Najbolji djelovi projekt bili su mi uspon na planinu i AUM meditacija. Monika, Nandita i vođe grupa bili su stvarno odlični što vrijedi i za sve ostale sudionike projekta. Sve u svemu divno iskustvo :)“

Za kraj, evo definicije Eramus + razmjene mladih - to je grupni projekt na kojem mogu sudjelovati mladi od 13 do 30 godina iz zemalja članica EU i zemalja partnera, a traje od 5 do 21 dan ovisno o prirodi projekta. Ako imate priliku svakako odite bar na jednu razmjenu mladih!


Nikola Greb (leader hrvatskog tima)

Još vijesti