L.B. u Vijesti

Istraživanje otkrilo kako se studenti najčešće zaraze koronom: Vode djevojke, a čak trećina nema pojma gdje je 'pokupila' virus

Studentska poliklinika provela je istraživanje među studentima koji su se javili u ambulantu Studentske poliklinike sa simptomima COVID-a.

23. rujna 2021 13:18
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Među 500 ispitanih studenata najviše je onih iz Beograda, a gotovo 80 posto njih nije se cijepilo, rekla je za RTS liječnica Mila Paunić iz Studentske poliklinike.


Podaci obuhvaćaju period od 1. srpnja do 20. rujna, ali se istraživanje i dalje nastavlja, kaže liječnica Mila Paunić iz Studentske poliklinike. Sa studentima su prvo razgovarali u covid-ambulanti, a potom i telefonom, kako bi dobili dodatne informacije o toku bolesti. Istraživanjem je obuhvaćeno blizu 500 studenata koji su se javili ambulanti u Studentskoj poliklinici, piše Telegraf.rs.


Više djevojaka zaraženo, čak trećina ne zna kako se zarazila


"To istraživanje će nam pomoći da dobijemo brojne podatke o tome koliko je studenata koji su se cijepili, a zarazili su se, do onih koji nisu cijepljeni. Cijepljeni studenti u 97 posto slučajeva imaju laku ili srednje tešku kliničku sliku", navodi Paunić.


>>>Ne puštaju ga ni na online nastavu jer nije cijepljen! S fakulteta kažu: 'Takva su pravila'<<<


Više je pozitivnih djevojaka nego mladića. Najzanimljivija statistika je svakako ona koja pokazuje da je najviše onih koji ne znaju gdje su se zarazili – skoro trećina. Na tulumima se zarazilo više od 18 posto ispitanih, na putovanju nešto više od 16 posto, a u krugu obitelji skoro 17,5 posto.


Češće biraju Pfizerovo cjepivo


Prikupljeni podaci ukazuju na to i da je studentska populacija mahom birala "Pfizerovo" cjepivo, skoro 70 posto, a 29 posto anketiranih opredijelilo se za kineski "Sinopharm". Češće su obolijevali oni koji su primili "Sinopharm" cjepivo, što je značajno kao podatak i za ostalu populaciju, jer studenti svakako imaju bolji imuni odgovor nego, recimo, stariji od 65 godina. "To pokazuje da bi možda i studentska populacija trebala primiti i treću dozu, posebno oni koji imaju neka pridružena ili kronična oboljenja", kaže Paunić.


>>>Ako studiraš na velikom fakultetu, moglo bi te zanimati: Ovo su okolnosti u kojima će studenti MORATI imati COVID potvrdu<<<


U pojedinim zemljama Zapadne Europe ima više od 80 posto cijepljenih mladih ljudi, Portugal 89 posto, Francuska 86,1 posto, Island 85,4 posto. U Srbiji ih je prije mjesec dana bilo malo više od 20 posto. Prema riječima liječnice Paunić, postoji više razloga zbog kojih je slab odaziv za cijepljenjem.


"Najčešće čekaju jer im je tako rekao član obitelji ili prijatelj"


"Najčešće im je neki član obitelji ili prijatelj rekao da čekaju. Problem je i što nitko nije otvorio temu cijepljenja u obrazovnom sustavu. Moramo imati neku vrstu zdravstvenog obrazovanja od malih nogu, s 20 godina je kasno da mijenjate nečije stavove. Puno truda ulažemo, ne da uvjerimo mlade već da im objasnimo zašto je dobro da se cijepe. A pitanje neplodnosti je i dalje najčešća briga kod mladih, kada je riječ o cjepivu", objašnjava Paunić.


>>>Samo 27 posto mladih Hrvata cijepljeno: Na ova dva fakulteta čak 80% studenata ipak reklo 'da' cjepivu<<<


U jednom trenutku je odlazak na putovanja potaknuo cijepljenje, ali kako je odmicalo ljeto sve više je onih koji nisu sigurni da će se cijepiti, a zabrinjava i to što se osnovne mjere zaštite ne poštuju, od nošenja maske, pranja ruku, upotrebe tekućina za dezinfekciju.


izvor: Telegraf.rs

Još vijesti