Mojfaks.hr u Vijesti

Istraživanje pokazalo: Jesu li studenti zadovoljni kampusom Borongaj

Cilj istraživanja bio je analizirati upoznatost studenata s prethodnom namjenom kampusa Borongaj, zadovoljstvo prometnom povezanošću kampusa te uslugama i sadržajima kampusa i susjedstva.

2. listopada 2015 11:43
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kako bi ispitali stajališta studenata o posljedicama i (ne)uspješnosti prenamjene kampusa, provedeno je istraživanje pod vodstvom profesorice Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakultetu u Zagrebu, doc. dr. sc. Martine Jakovčić, Svena Simova i Slavena Kličeka.

Istraživanje je provedeno u siječnju i veljači 2014. godine na uzorku od 520 studenata Fakulteta prometnih znanosti, Hrvatskih studija i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, tj. 10% studentske populacije kampusa.

Kao nedostatak predviđene lokacije u oči prvo upadaju prometna dislociranost, industrijsko i stambeno okruženje i prethodna vojna namjena.


foto: borongaj.unizg.hr

Na tragu tome su i saznanja studenata – 85% studenata je upoznato s prethodnom namjenom kampusa, ponajviše zbog medijske trakavice oko financija projekta i mogućeg neuspjeha.

Realizacija kampusa podrazumijevala je prometnu i komunikacijsku integraciju u gradsko tkivo. Osam godina kasnije, od planirane tramvajske pruge unutar kampusa, podzemne tramvajske linije i produžetka Ulice grada Vukovara, studenti su jedino dobili autobus 236 koji spaja Ulicu grada Vukovara s kampusom.

Skoro 60% studenata nije zadovoljno prometnom dostupnošću kampusa, a otprilike svaki drugi student kampusa nije zadovoljan vremenskim rasporedom i brojem polazaka i odlazaka autobusa.

Kada se uzme u obzir da dva od tri studenta dolazi na kampus kombinirajući tramvaj, autobus i/ili vlak (a udio studenata koji dolaze tramvajem i autobusom pojedinačno još je veći) i da pritom više od polovice studenata putuje dulje od jednog sata, počinjemo sumnjati da je Borongaj samo 6 km od centra grada.

Odgovori studenata o tome žele li i gdje premjestiti kampus samo pojačavaju naše sumnje. “Bliže gradu”, “civilizaciji”, “tramvaju” i “bilo gdje samo da nije na rubu grada”, kažu studenti nezadovoljni lokacijom kampusa – njih čak 47%.

Govoreći o osnovnim uslugama, (ne)zadovoljstvo studenata javlja se zbog nedostatka komercijalnih i rekreativnih sadržaja.

Studentima najviše nedostaju sportski objekti (76,4%), trgovina (73,9%), pekarna (73,1%), studentski dom (71,1%), kafići (55,5%), pored postojećeg kioska, menze i kafića.


foto: pogledaj.to

Naspram nezadovoljstva opremljenošću i dislociranošću, studenti su zadovoljni unutrašnjom organizacijom i zelenilom kampusa.

Novi razvojni planovi zatekli su Borongaj “na rubu grada” i nije mnogo učinjeno da ga se približi “civilizaciji”, bar kako studenti to opisuju.

Sveučilišnom kampusu kao takvom nedostaju sadržaji i posebice prometna rješenja. Prenamjena Borongaja u srži je funkcionalna, no za sobom povlači niz posljedica za lokalnu zajednicu, studente, grad u cjelini, ali i svu povijest koja se nekoć odvijala na Borongaju.

Studente je potrebno uključiti u proces planiranja i prihvatiti nedostajuće intervencije kao prirodan tok stvari u daljnjim fazama planiranja.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

L.B./izvor: pogledaj.to
foto: borongaj.unizg.hr

Još vijesti