Mojfaks.hr u Vijesti

Izložba koja se ne propušta: posjetite muzej psihijatrije u Vrapču

Danas se otvara prvi hrvatski muzej psihijatrije i to u čuvenoj ‘žutoj kući’ u zagrebačkom kvartu Vrapče. Riječ je o itekako zanimljivom konceptu čiji vas izlošci vode kroz 135-godišnju povijest ove psihijatrijske ustanove, podsjećajući na nekadašnje terapijske metode, alate i postupke, te svjedočeći o evoluciji građanske i medicinske svijesti kad su posrijedi psihički bolesnici.

14. studenog 2014 12:29
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Promatrajući krevete s rešetkama, sobe za izolaciju obložene spužvom, elektrošokere i lutke u stezuljama (luđačkim košuljama) promatrač se na trenutak može osjetiti kao u mučilištu ili horor filmu nalik na “Shutter Island” ili “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, piše Slobodna Dalmacija.

No, kroz likovne radove Slave Raškaj ili psihijatrijske kartone Ante Kovačića ili Vladimira Vidrića istodobno se može uvjeriti da mentalna bolest nije karakteristika društveno odbačenih i intelektualno inferiornih, nego da može pogoditi doslovce svakoga, pa i najkreativnije i najuspješnije, te socijalno iznimno adaptirane pojedince.

Slava Raškaj je u Vrapču bila hospitalizirana u više navrata, zadnji put od 1902. do 1906. Liječila se od depresije i demencije, a tu je i umrla od tuberkuloze. Svoje najslavnije djelo “Lopoči” naslikala je upravo u bolnici Vrapče.

Pjesnika Augusta Harambašića ovdje je razorio neurosifilis, dok se tvorac romana “U registraturiAnte Kovačić dugo godina liječio od manije i psihoze. Sudeći po simptomima zabilježenim u bolničkoj arhivi, Vladimir Vidrić je evidentno bolovao od shizofrenije: u glavi mu nisu zujale samo “zlaćane pčele” kao u njegovim čuvenim pejsažnim versima, nego i glasovi koji su mu upućivali religiozne poruke, a često su ga, i danju i noću, opsjedale i prikaze raznih fantastičnih i strašnih bića.

Ljudi često pogrešno misle da im je zdravlje zauvijek zadano i da je nepomućenost uma nasljedna i nepromjenjiva kategorija. Istina je, međutim, najčešće drugačija: psiha čovjekova krhkija je od paučine i svatko od nas ima unaprijed zadanu granicu pucanja.

Više o ovom projektu pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija
foto: Twitter@psychiatrypics

Još vijesti