Mojfaks.hr u Vijesti

Izvještaj sa Plenuma u Rijeci

Dana 24. studenog održana je 38. sjednica Plenuma Nezavisne studentske inicijative za besplatno obrazovanje Rijeka. Glavni zaključak Plenuma nastavak je blokade Filozofskog fakulteta za naredna 24 sata, kada se održava sljedeći plenum.

25. studenog 2009 11:59
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Plenum je odlučio da neće doći do blokiranja kolokvija i ispita, koji će biti održani neometano i redovno, u za to posebno određenim prostorijama te, nadamo se, uz podršku nastavnog osoblja, a radi dobrobiti svih studenata i studentica.

U nastavku prenosimo cijelu izjavu za medije.

"Referirajući se na izjavu ministra Fuchsa, moramo napomenuti da nacrt novog Zakona o Sveučilištima dokida autonomiju Sveučilišta jer izbor rektora djelomice stavlja u ruke Ministarstva. Ne prihvaćanje ove sugestije smatramo izravnim napadom na Sveučilišta i tendencijom da se ona kontroliraju i stave pod tržišne principe djelovanja, kako bi državi bila „isplativija“
   
Tijekom blokiranja nastavnog procesa došlo je do dva incidenta. Jedan od profesora fakulteta upotrijebio je neprikladne i za ovu ustanovu neprimjerene mjere. Prilikom pokušaja blokiranja njegovog predavanja na redare je uz vrijeđanje fizički nasrnuo guranjem i udarcima određenim nastavnim pomagalima, nanijevši nekima lakše tjelesne ozljede.

Do drugog incidenta je došlo kada je jedna od profesorica odbila prekinuti nastavu. Redari su intervenirali uobičajenim metodama (sjeli su na pod i odbili napustiti učionicu) na što je profesorici, zbog inače kompliciranog zdravstvenog stanja, pozlilo. Na njezin zahtjev pozvana je hitna pomoć.

Podsjećamo da je u noći s ponedjeljka na utorak, nakon brojnih intervencija medija uklonjena unajmljena redarska služba. Kontrolu nad zgradom u potpunosti su preuzeli studenti fakulteta.

Na fakultetu se tijekom blokade nastave odvijaju alternativne aktivnosti. Tako će danas svi zainteresirani moći prisustvovati satu yoge, tribini pod nazivom „Pogreške prošle blokade“, te nekoliko zanimljivih predavanja. Tijekom popodneva će se sastati radne grupe NSIBOR-a.
Jedan novinski članak daje osvrt na studentske blokade u Hrvatskoj tvrdeći kako su studenti jedini u ovoj državi koji nešto obećaju, a potom to i naprave. Kako se nalazimo na prekretnici globalnog društva, a Hrvatski studenti su proljetos bili avangarda zbivanjima koja se upravo sada događaju, dajemo još jedno obećanje: nećemo se prestati boriti za naša prava, za prava svih građana i građanki ove zemlje i ustrajati ćemo na pritisku da država uistinu postane servis građanima, a ne eliti. 

Ovim putem pozivamo sve studente i studentice da nam se pridruže na alternativnim aktivnostima i sudjeluju u odlukama Plenuma koji će se održati danas u 18h u predavaonici 210."

Još vijesti