Mojfaks.hr u Vijesti

Je li tako lakše studirati? Fakultet pomaže brucošima – ukinuli im ocjenjivanje na prvoj godini

Prelazak iz srednjoškolskih u fakultetske klupe stresan je period u životu, a to su u posljednje vrijeme prepoznali i fakulteti pa pokušavaju brucošima to razdoblje učiniti što manje dramatičnim. U SAD-u su neki studentski domovi dopustili držanje kućnih ljubimaca kako bi se brucoši što prije opustili o 'udomaćili' pa je sada jedan britanski fakultet izveo svoj potez rješavanja stresa – ukinuli su ocjene brucošima.

21. svibnja 2018 12:46
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prestižni fakultet, Royal Welsh College of Music and Drama, napravio je ogroman korak kada je riječ o olakšavanju studiranja još uvijek "zelenim" brucošima – ondje nema ocjena za studente prve godine. Kako se ne bi koncentrirali samo na dobivanje dobrih ocjena tijekom prve godine studiranja, studenti prve godine neće biti ocjenjivani. Naime, na ovom fakultetu smatraju da je brucošima bolje, umjesto na što bolje ocjene, na prvoj se godini koncentrirati na osobni razvoj.


Unutrašnjost Royal Welsh Collegea... izvor: archdaily.com

Lloyd Pearce, predsjednik studentskog zbora fakulteta, kaže da je do ove odluke došlo zbog iskustava profesora, ali i studenata tijekom prve godine faksa. Tvrdi da su studentima bile važne ocjene te bi "potonuli" kada bi dobili lošiju ocjenu od kolege te da će se sada moći bolje posvetiti osobnom razvoju u akademskom okruženju.

...Ali ne postoji ocjena 7! Studenti ispričali kako su roditeljima objašnjavali da ECTS bodovi nisu ocjene...


...Jer upisana ocjena je UVIJEK razlog za slavlje: Otkrivamo kako se zagrebački studenti počaste poslije teškog ispita...


Među poznatim diplomantima ovog fakulteta našao se i poznati holivudski glumac Anthony Hopkins, a sada kada ocjena na prvoj godini nema, vjerujemo da će Royal Welsh College iznjedriti i više takvih talenata.

Ivana Petrić
foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

Još vijesti