Mojfaks.hr u Vijesti

Jedi više, uči manje: hrana koja potiče tvoj mozak

Približavaju se ljetni rokovi, a ako postoji šansa da ti i ono što klopaš pomogne u rješavanju ispita i pisanju seminara kako bi što prije pobjegli negdje na zasluženi odmor – zašto ne pokušati?

30. ožujka 2015 17:58
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kieran Clarke, profesorica biokemije na Oxfordu, tvrdi da prehrana utječe na naš mozak i njegovu sposobnost da upija, pamti i skladišti informacije: "Svježe voće, povrće i složeni ugljikohidrati dobri su za vas, ali su posebno dobri za vaš mozak jer potiču proizvodu glukoze. Glukoza je gorivo za mozak, a smanjene količine glukoze mogu dovesti do zbunjenosti i gubitka koncentracije. Junk hranu treba izbjegavati jer sadrži masne kiseline koje blokiraju proizvodnju glukoze u mozgu."

Profesorica Clarke također potiče i konzumaciju kofeina, ali u umjerenim količinama, jer i on potiče moždanu aktivnost, a u kombinaciji s vježbanjem i pauzama pravi su recept za uspjeh.

Evo nekoliko namirnica koje će vam sigurno osnažiti mozak i njegovu sposobnost pamćenja i koncentracije:

* Složeni ugljikohidrati



Zobene pahuljice, tamni kruh od cjelovitih žitarica, smeđa riža...sve su ovo namirnice koje će osnažiti aktivnost mozga, ali i potaknuti stvaranje glukoze u mozgu koja pak potiče zdravu cirkulaciju u tijelu.

* Borovnice

Prepune su antioksidansa koji štite mozak od oksidacijskog stresa i poboljšavaju kratkotrajnu memoriju, sposobnost učenja i prisjećanja informacija. Također dokazano smanjuju simptome depresije.

* Koštice bundeva

Odličan izvor cinka koji potiče pamćenje i razmišljanje.

* Špinat

Visoke vrijednosti C i E vitamina pomažu poboljšati kognitivne sposobnosti, ne samo kod Popaja nego i u vašem slučaju. Eksperimenti na štakorima pokazali su da obogaćivanje prehrane sa 500-900% većim količinama vitamina E povećava otpuštanje dopamina u mozgu koji ne samo da kontrolira osjećaj ugode i sreće nego i pomaže širiti informacije unutar mozga.

* Tamna čokolada



Ova sofisticirana poslastica ima snažno antioksidativno djelovanje, a sadrži i jednostavne stimulanse poput kofeina koji pojačavaju fokus i koncentraciju, ali i stimuliraju proizvodnju endorfina.

* Orašasti plodovi

Oraščići, a posebice orasi, sadrže visoku razinu antioksidansa koji se bore protiv oštećenja koje slobodni radikali uzrokuju na stanicama DNA.

* Avokado

Iako je masan, sastoji se od nezasićenih masnih kiselina koje potiču zdravu cirkulaciju u mozgu. Također snižavaju i krvni tlak.

* Mrkva

Sadrži spoj luteolin (koji se nalazi i u celeru i paprikama) koji smanjuje upalne procese na mozgu i poboljšava memorijsku snagz mozga.

* Alkohol



Možda nije prikladan za knjižnicu, ali jedna čaša vina ili piva tjedno poboljšava mentalne funkcije jer potiče cirkulaciju unutar moždanih stanica.

L.B./izvor: The Tab
foto: Shutterstock

Još vijesti