Mojfaks.hr u Vijesti

Jedna navika dijeli vas od genijalnosti: šetajte!

Mnogi su veliki povijesni umovi vjerovali da im šetanje, bilo kratkotrajno ili dugotrajno, pomaže da skladaju, slikaju i općenito – stvaraju. Šetanje ti može pomoći da kvalitetnije utrošiš slobodno vrijeme, ali i da razbistiš glavu i kreativnije razmišljaš, budeš produktivnijia i dulje živiš.

7. travnja 2015 16:34
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Pomoći će ti da kreativnije razmišljaš

Iako je mnogo osoba tvrdilo da im najbolje ideje padaju na pamet dok su u pokretu, sad ovakve tvrdnje podupire i znanost. Studija provedena na Sveučilištu u Stanfordu 2014. godine pokazala je da su ljudi mnogo kreativniji dok se kreću nego dok miruju. Marily Oppezzo i Daniel Schwartz, autori studije, ispitali su 176 studenta prilikom rješavanja zadataka koji su zahtijevali kreativno razmišljanje i otkrili da su studenti koji su se kretali (šetali ili vježbali na traci za trčanje) 60% kreativnije rješavali ovakve zadatke. Što je još zanimljivije, čak su i nakon šetanja pokazivali znakove snažnije kreativnosti od "sjedilaca".



Pomoći će ti da ostaneš zdrav/a

Nilofer Merchant, business inovatorica koja drma Silicijskom dolinom jednako kao Andreessen i Jobs, u svom TED razgovoru otkrila je da je počela svoje poslovne sastanke održavati – šećući. S obzirom da nije imala dovoljno vremena za vježbanje, svoje je sastanke počela održavati krećući se.

Šetanje je najbliže magičnoj pilulici, a dostupno nam je svima. Samo 30 minuta hodanja svaki dan dramatično smanjuje rizik od koronarnih bolesti, raka debelog crijeva, demencije i raka dojke. Ako nemate vremena za 30 minuta dnevno u komadu, razlomite šetanje u nekoliko kraćih , 10-minutnih šetnji. Fizička neaktivnost, a posebice sjedenje proznavni su "novim pušenjem" – nešto što nas polagano ubija i što će za nekoliko desetaka godina biti potpuno neprihvatljivo.

Šetanje je odličan način za komuniciranje

Steve Jobs i Mark Zuckerberg vole prve sastanke s poslovnim partnerima obaviti šećući jer je razgovor prilikom šetanja prirodniji i manje opterećen smetnjama od onog kad sjedimo, gledamo u mobitel ili ekran laptopa. Misli koje teže artikuliramo lakše ćete iskomunicirati krećući se, a pojačan krvotok i zasićenost tijela kisikom pomažu kreativnom rješavanju problema.



Slijedit ćeš primjer velikih umova

Osim spomenutog Steva Jobsa i Marka Zuckerberga, Beethoven je bio gorljivi šetač koji je volio protegnuti noge nekoliko puta tijekom dana dok je skladao. Uvijek je sa sobom nosio olovku i papir kako bi mogao zapisati sve što mu padne na pamet. Ova se ljubav prema šetanju prenijela i na njegovog suvremenika Goethea koji je volio šetati kroz grad Teplice na njemačko-češkoj granici.

Još jedan slavni šetač bio je i Charles Dickens koji je šetao kako po Londonu, tako i oko svog seoskog imanja u Kentu. Dnevno bi znao prehodati i do 50 kilometara (30 milja), a ovu bi aktivnost upražnjavao kad god bi morao o nečemu razmisliti.

Još je jedan viktorijanski "teškaš" bio pravi šetač – Charles Darwin koji je imao šljunčani put napravljen unutar kuće po kojem bi hodao kad je morao razmišljati i rješavati probleme. Broj krugova koje bi po stazi napravio ovisio je o tome koliko je kompliciran problem koji je rješavao.

Ako i ti radije slobodno vrijeme provodiš šećući umjesto "gljiveći" u stanu, onda si u dobrom društvu.

L.B./izvor: designschool.canva.org
foto: sxc.hu

Još vijesti