Vodič za brucoše

Još jedan grad u kojem ih nitko ne hrani: Bez menze i subvencioniranog obroka i karlovački studenti

MojFaks | Vijesti, 10.10.2019.Još jedan grad u kojem ih nitko ne hrani: Bez menze i subvencioniranog obroka i karlovački studenti

Studenti Veleučilišta u Karlovcu ostali su bez menze nakon što dosadašnji ugostitelj s Ministarstvom znanosti i obrazovanja nije sklopio novi ugovor za pružanje usluge subvencionirane prehrane u ovoj akademskoj godini. No, još je tragičnije da se na potom objavljeni javni poziv za pružanje te usluge nitko nije javio.

Prvo slučaj Dubrovnik, sad i studenti u Karlovcu...čini se da se rijetko kojem ugostitelju isplati hraniti studentsku populaciju. I dok se situacija na jugu Hrvatske privremeno riješila sklapanjem ugovora s restoranom brze prehrane Tutto Bene, u Karlovcu je još uvijek prilično neizvjesno. Toliko da se i Mladež HDZ-a Karlovačke županije odlučila uključiti svojom objavom za medije koju objavljuje KAportal.


"Prehrana predstavlja jednu od osnovnih životnih potreba, a mnogi studenti, boraveći u Karlovcu i udaljeni od svojih domova, jedino u studentskim menzama mogu pojesti topli obrok prikladan njihovu budžetu. U suvremenom dobu u kojem težimo ka razvoju i razvitku, kako osobnom, tako i onom cjelokupne zajednice u kojoj živimo i djelujemo, izražavamo krajnje nezadovoljstvo činjenicom da smo primorani činiti ovakav korak. Zalažemo se za bolji život mladih u gradu Karlovcu i čitavoj županiji, što posebno uključuje studente. Dolazeći iz različitih krajeva naše županije, ali i Hrvatske, studenti karlovačkog Veleučilišta predstavljaju centar znanja u gradu Karlovcu. S ciljem stvaranja kvalitetnog obrazovanog kadra, međusobnog umrežavanja mladih u gradu i županiji te povećanja kvalitete življenja, voljeli bismo kada bi studenti naš grad odabrali mjestom njihova budućega razvoja i nakon što završe studij", stoji u njihovom priopćenju za medije."Odlazak velikog broja mladih radi potrage za boljim uvjetima života ostavio je trag na društvu. Kako bismo spriječili svaki daljnji odljev mladih, potrebna su puno veća ulaganja u obrazovanje i njegovu kvalitetu. Karlovac je grad raznolikih mogućnosti za studente i već se postojećim studijima te novim studentskim domom profilirao kao veleučilišni centar. Uz mnoge potencijale koje grad ima, stvaranje i jačanje grada kao centra znanja, kompetencija i izvrsnosti svakako je jedna od njih. Stoga, želimo li da Karlovac postane i gradom mladih, nužno je prestati donositi odluke na njihovu štetu. Želimo li vidjeti promjenu u svijetu oko nas, moramo sami biti dio promjene. Iako smo mladi, svjesni smo činjenice da samo ustrajnim radom možemo potaknuti i dovesti do konkretnih poboljšanja i promjena u društvu", argumentiraju dalje uz zaključak da se nadaju da će svojim komentarom potaknuti i druge na promišljanje i na promjene koje će dovesti do rješenja nastalog problema, posebice zato jer se radi o više nego važnom pitanju koje se tiče brojnih mladih u Karlovcu i Karlovačkoj županiji.

Kako podjeća KAportal, “pravu” studentsku menzu karlovački studenti tek trebaju dobiti i to u nekadašnjem Bosanskom magazinu, a drugi studentski dom u bivšoj Vojnoj bolnici, no to neće biti brzo jer tek je pri kraju izrada projektne dokumentacije.

L.B./izvor: KAportal
foto: Facebook@Veleučilište u Karlovcu


Veleučilište u Karlovcumenzanatječajsubvencionirana prehrana