Mojfaks.hr u Vijesti

Epidemija problema s menzom! Ni studenti u Orahovici nemaju gdje koristiti iksice: Je li problem u pravilniku Ministarstva?

Studenti u Orahovici ove su se akademske godine susreli s velikim problemom - nemogućnošću korištenja 'iksice' za prehranu, a nema ni kantine ni trgovine u kojoj bi je mogli koristiti.

18. listopada 2019 13:31
Epidemija problema s menzom! Ni studenti u Orahovici nemaju gdje koristiti iksice: Je li problem u pravilniku Ministarstva?

Epidemija problema s menzom! Ni studenti u Orahovici nemaju gdje koristiti iksice: Je li problem u pravilniku Ministarstva? Foto: MojFaks

Isti problem imaju i i drugi studiji i sveučilišta koja neke studijske smjerove smještaju u manje gradove gdje nema studentske menze pa njezinu ulogu preuzimaju restorani koji zadovoljavaju uvjete, piše Glas Slavonije.


...Zagrebačkog studenta iznenadilo stanje na računu: Znate li da možete ući u minus na iksici?...


200 studenata u 3 godine


U Orahovicu je u tri godine, otkako je otvoren smjer fizioterapije pri Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo, došlo dvjesto mladih ljudi, a trenutačno u tom slavonskom gradiću studiraju 164 studenta. Prošle akademske godine ulogu studentske menze preuzeo je orahovački hotel "Dukat", no malim se restoranima financijski ne isplati raditi na način koji određuje trenutačni pravilnik o prehrani. U njemu naime stoji da je cijena obroka 22,60 kuna, potpora Ministarstva obrazovanja iznosi 71,24 posto cijene, a razliku do pune obračunske cijene snosi korisnik potpore, tj. student. Iz toga proizlazi da student u konačnici za obrok plati između 6 i 15 kuna, što se, kaže vlasnik hotela "Dukat" Pavle Jović, ne isplati.

...Raste biznis prodaje x-ica: Zbog tipičnog hrvatskog problema ove se godine traži kartica više...


"Sporan je upravo taj pravilnik, ali nakon razgovara s ljudima s Fakulteta i gradonačelnicom, siguran sam da ćemo vrlo brzo sve riješiti jer i mi smo spremni sudjelovati i pomoći koliko god možemo", rekao je Jović.

Pravilnik MZO-a nije se mijenjao od 1999. godine


"Prvenstveno moram reći da je tu problem u sustavu hrvatske države, u pravilniku Ministarstva koji se nije promijenio još od 1999. godine. U ovako malim sredinama kao što je Orahovica imamo samo jedan restoran koji zadovoljava sve uvjete, a to je hotel \'Dukat\', i ja potpuno razumijem da im situacija po tom pravilniku financijski nije nimalo isplativa. U cijelom tom problemu mi kao studij i Sveučilište, a i sam osobno, svakodnevno se satima borimo kako bismo pomogli svojim studentima. Obavio sam niz razgovora, moram tu prije svega istaknuti jednu genijalnu osobu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, a to je Davor Došlinec, koji je bio iznimno susretljiv, razumije situaciju tih gradova i želi i hoće pomoći jer u tom problemu nije samo grad Orahovica nego i Šibenik, Zadar, Dubrovnik, Karlovac i Slavonski Brod", kazao je za Glas Slavonije prodekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo, Ivan Miloloža.

...Još jedan grad u kojem ih nitko ne hrani: Bez menze i subvencioniranog obroka i karlovački studenti...


...Fast food i pizza restoran \'uskače\' studentima: Tutto Bene je nova privremena menza...


Za kraj je dodao da su jako blizu rješenja te vjeruje da će kroz nekoliko dana studenti u Orahovici moći jesti uz svoju "iksicu".

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: arhiva/MojFaks

Još vijesti