Mojfaks.hr u Vijesti

Još jedna dobra vijest: visokoobrazovane osobe sklonije su moždanim udarima

Medicinski stručnjaci tvrde da su osobe koje pate od visokog krvnog tlaka, visokog kolesterola i dijabetesa rizična skupina sklona moždanim udarima. No, sada se tim faktorima rizika može ubrojiti i visokoškolsko obrazovanje!

16. prosinca 2014 15:51
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Znanstvenici sa Erasmus Sveučilišta Rotterdam nadogradili su jednu od prijašnjih studija koja tvrdi da moždani udari mogu rezultirati problemima s pamćenjem (gratkotrajni ili dugotrajni gubici pamćenja).

Arfan Ikram, profesor neuroepidemiologije na tom sveučilištu, pokušao je istraživati ova dva fenomena, ali obrnutim redoslijedom – mogu li gubici pamćenja voditi ka moždanim udarima?



U studiji je sudjelovalo više od 9 tisuća ispitanika u dobi od 55 ili više godina, a rezultati su pokazali da su oni ispitanici koji su se požalili na češće gubitke pamćenja skloniji dobiti moždani udar – ukoliko su visokoobrazovani.

Rezultati se odnose jednako i na muškarce i na žene, a iako ne pruža čvrst dokaz povezanosti gubitka pamćenja i moždanog udara, znanstvenici smatraju da bi visokoobrazovane osobe ovakva pogoršanja u pamćenju trebale smatrati znakom upozorenja.

L.B./izvor: TechTimes
foto: Shutterstock, Pinterest

Još vijesti