Mojfaks.hr u Vijesti

Kakav paradoks: godišnji odmor neće vas usrećiti!

Koliko nas usrećuju praznici i godišnji odmori? Mogu li nas činiti sretnima još dugo vremena nakon što se vratimo u kolotečinu svakodnevnog života? Pa, po najnovijim sitraživanjima i ne baš…

9. listopada 2014 13:26
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Jeroen Nawijn sa Sveučilišta za primijenje znanosti NHTV Breda otkrio je nešto što je nazvao “krivuljom praznične sreće” (vrijedi i za godišnje odmore, ali i za dulje praznike kao što su ljetne pauze tokom školovanja i sl.). Krivulja je pokazala da je naše raspoloženje najniže tijekom prvih 10% dana godišnjeg, a poprilično visoko tokom “središnje faze” odmora koja pak traje 70% vremena koje potrošimo odmarajući. Dan prije povratka kući – naš se duh ponovo lomi i pada natrag u dubine lošeg raspoloženja.

Prvih nekoliko dana odmora ljudima su poprilično neugodni, čak i opasni”, kaže Nawijn. U tom periodu najčešće obolijevamo od putne groznice, proljeva, srčanih problema, ali i povećanog stresa, astme i sličnih boljetica. Ovo je samo reakcija na nemogućnost da se prilagodimo novom ritmu van posla i svakodnevnih obaveza, a češće ih razvijaju ljudi iz velikih gradova.

Iako u odmoru uživano svim srcem i tijelom, onog trenutka kad se vratimo kući naše dobro raspoloženje kao da se raspline. Nakon 2 tjedna, u prosjeku, gotovo svi blagotvorni učinci godišnjeg odmora padaju u zaborav. Štoviše, neprestano uspoređivanje doživljaja s godišnjeg s onima iz svakodnevnog života, putnike i avanturiste može samo deprimirati još i više.

Druge negativne stvari su zaostaci na poslu koji nas dočekaju nakon povratka, pun stol papira, pun inbox mailova i drugih divnih podsjetnika da se sada još brže moramo baciti na rješavanje poslovnih izazova.

Upravo zbog ovih rezultata, znanstvenici preporučaju više kratkotrajnijih izleta nego samo jedan ili dva ogromna kroz godinu. Nawijn je zaključio da su slobodni vikendi ili 6-dnevni izleti najbolji recept za sreću i zadovoljstvo vlastitim životom.

Također se nemojte vraćati na posao ponedjeljkom! Odaberite radije četvrtak ili petak kako biste lakše proživjeli šok povratka u svakodnevicu. I na taj način produljit ćete osjećaj zadovoljstva s godišnjeg odmora!

Kako bi planirate svoj odmor?

L.B./izvor: Washington Post
foto: sxc.hu

Još vijesti