Mojfaks.hr u Vijesti

Kako ostati zdrava tijekom kolokvija i ispitnih rokova?

Kolokviji prije zimskih blagdana, predrokovi, ispitni rokovi u veljači...sve se to nekako sabilo u jednu gustu kuglu stresa i napora da se izborimo sa studentskim obavezama.

16. prosinca 2015 14:51
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Iako zdravlje najčešće padne u neki drugi ili treći plan, bitno je očuvati ga, posebice u ovako stresnim periodima kad je imunitet već dovoljno \'načet\' nespavanjem, nerviranjem i lošom prehranom.

Ako ne ostaneš zdrav/a i fit, nećeš se moći uspješno izboriti sa svim obavezama koje te očekuju pa je svakako bolje malo se potruditi oko psiho-fizičkog zdravlja nego kasnije ležati u krevetu dok rokovi prolaze, a obaveze se dodatno gomilaju.

Evo kojih bi se savjeta trebao/la pridržavati, POSEBNO u periodu kad učiš do iznemoglosti...

* Sjedeći položaj ubija...



Sigurno ste već čuli da sjedeći položaj stvara velike probleme nama dvonošcima: stradava donji dio leđa, kralježnica, ramena, uzoruke napetost gornjeg dijela leđa, pogrbljeno držanje, smetnje cirkulacije i slične tegobe. Osim toga, jeste li ikada primijetili da ste napuhani ili vam se probava poremeti nakon dugog sjedenja? Sve je to posljedica provođenja mnogo vremena u stolici. Ustani i prošetaj svakih 20-ak minuta ili barem jednom u sat vremena, istegni se, zarotiraj gornji dio trupa (torzije opuštaju tetive i mišiće i dovode tvoju kralježnicu u pravilan položaj stvarajući dovoljno mjesta između kralješaka) i sl.

* ...što je povezano s pauzama!

Već i ptice na grani znaju da mozgu trebaju redovite pauze kako bi dulje mogao dobro funkcionirati, pamtiti i procesuirati nove informacije. Nemoj se bojati da ćeš prekinuti koncentraciju, dapače, nakon pauze možeš ju samo poboljšati. I nemojte zaboraviti na unošenje dovoljno tekućine!

* Hodaj, šetaj, penji se po stepenicama!



Onaj osjećaj kad se nakon sati i sati učenja osjećamo kao iscijeđene krpe zapranje poda poznat je svima. Kako se u tom stanju prisiliti na vježbanje? Želimo se samo zavući u krevet, prekriti preko glave i spavati dulje od uspavane ljepotice. Umjesto toga, prošeći do fakulteta ako živiš blizu, vozi bicikl ako si malo dalje, popni se do svog stana stepenicama umjesto da se samo ukotrljaš kao krumpir u lift. Na taj ćeš način poništiti sve loše učinke sjedenja, nedostatka sna i klopanja loše hrane.

* Smanji doživljaj s grickalicama između obroka!

grickalice su zapravo "confort food" koja nas tješi u periodima stresa, tuge ili tjeskobe. Možda će ti u trenutku pozitivno utjecati na raspoloženje, ali zapamti da nemaju nikakvu nutritivnu vrijednos, dapače- najčešće su jako nezdrave i kalorične, a ne nose nikakvu zdravu vrijednost tvome organizmu. Znamo da je najlakše otvoriti vrećicu čipsa ili smokija umjesto smisliti i skuhati nešto zdravije, ali ponekad se zbilja treba prisiliti i na to. Male ovisnosti i napasti iz vrećica osmišljene su tako da nas "navuku" pa je najbolje ne kupovati ih. Tako nećeš doći u napast. Ili ih zamijeni zdravijom alternativom: oraščićima i suhim voćem.

* Meditacija i disanje



Ako si ikad bio/la na jogi onda znaš koliko je pravilno disanje važno za naš organizam! Plitkim i isprekidanim disanjem ne unosiš dovoljno kisika u svoj organizam, a bez dovoljno kisika naš mozak radi sporije i teže. Drevne istočnjačke vještine i životne filozofije obraćale su veliku pozornost na naš dah i disanje jer je povezano s našim tijelom i pokretima. Osim toga, duboko disanje iz stanja panike dovodi te u stanje smirenosti i opuštenosti što je dobro za znati u ovom preispitnom razdoblju.

* Dezinfekcijska sredstva

Ako svaki dan odlaziš u knjižnicu, voziš se javnim prijevozom ili se jednostavno krećeš među mnogo ljudi, šanse su veće da ćeš se naći izložen/a virusima i bakterijama. Nema razloga za paniku zbog toga, normalan imuno-sustav lako se nosi sa svim ovim uljezima, ali ukoliko si umoran/na, neispavan/a, loše se hraniš i pod stresom si – laka si meta za razne prehlade i viroze. Nosi sa sobom malenu bočicu dezinficijensa za ruke i nanesi ga na ruke kad god izađeš iz tramvaja, vratiš se kući ili koristiš javni wc.

L.B./foto: Freeimages, giphy.com

Još vijesti