Mojfaks.hr u Vijesti

Kako unovčiti znanje s faksa: posao u struci započinje praksom

Kao studentica, smatram kako je studentski posao najlakše pronaći. Puno mjesta, poput call centara i različitih modnih dućana, traže isključivo studentsku populaciju za rad. S obzirom da takvi poslovi obično traže veći broj radnika, najlakše ih je naći – u studentskom centru.

26. Siječnja 2016 12:02
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Svi studenti koji su mi proturječili po tom pitanju najčešće ili uopće ne žele raditi ili su izbirljivi glede posla, što se na kraju svodi na istu stvar.

Većina studenata, uključujući i mene, bila bi najsretnija kada bi mogli raditi nešto vezano uz njihovu buduću struku. Takvi poslovi su najčešće kombinacija sreće i dobre preporuke i nije ih nemoguće pronaći (iako to doista najčešće ovisi o kojoj je struci riječ).



>> Želiš započeti svoju karijeru? Prijavi se na Vip Alumni!



Stručna praksa ili instrukcije?

Kada govorimo o tome kako unovčiti znanje stečeno na predavanjima na faksu, svima najčešeće prvo padaju na pamet instrukcije. One su svakako dobar početak jer će se uvijek naći školaraca kojima je potrebno dodatno utvrđivanje gradiva koje su radili na nastavi, no za neke predmete je držanje instrukcija pomalo beznadno. U tim trenucima, puno studenata gubi nadu i okreću se sitnim poslovima nevezanima uz njihovu struku kako bi zaradili džeparac za subotnji izlazak.



Ono što puno ljudi ne zna je da, onih ljeta kad im se posreći da "očiste" sve ispite na ljetnom roku, imaju opciju odrađivati "internship" u nekoj stranoj zemlji. Internship u doslovnom prijevodu znači "stručna praksa" i postoji baza koja omogućava pretraživanje aktivnih natječaja za mlade ljude iz određenih zemalja koji žele odraditi praksu u brojnim kompanijama.

"Do sada je moja praksa u vrtiću uključivala najmanje 7 vrtića, što smatram da je dosta u 3 godine studija. Mislim da su mi različite lokacije ponudile različite ljude, a samim time i različita iskustva", objašnjava Petra koja studira predškolski odgoj i odrađuje stručnu praksu u Zagrebu. "U nekim vrtićima mi je bilo ljepše, u nekima malo manje, sve ovisi o atmosferi u vrtiću, koja pak ovisi o odgajateljici određene skupine. Upravo su odgajateljice te koje su ostavile najveći utjecaj na mene. Možda one toga nisu ni svjesne. Neke su bile lijene, neke ambiciozne i pokretne, ali sve su imale jednaku ljubav prema djeci i to me je motiviralo. Manjak kreativnosti ili sluha za pjevanje baca u sjenu ta dragost i milina prema djeci. To je sve u našem u poslu. Smatram praksu veoma važnom i meni je jako pomogla u pripremanju za daljnji studij."

Rad u multikulturalnom okruženju

Natječaji se održavaju u različitim zemljama, namijenjeni su različitim strukama i može ih se pretraživati po ključnim riječima (strukama, područjima na koje se odnose). Najbolja stvar od svega je što većina njih nudi neki oblik plaćanja – ili u vidu mjesečne plaće ili u plaćanju troškova stanovanja.



"Stručna praksa u inozemstvu vam može proširiti vidike na toliko različitih načina. Prije svega, testira vašu izdržljivost jer se morate snaći u novom okruženju, bez prijatelja i obitelji u blizini koji bi vam u tome pomogli", kaže Vanja, studentica psihologije koja svoju stručnu praksu odrađuje u Bruxellesu. "Osim toga, morati biti proaktivni i družiti se kako biste se uklopili i u socijalno okruženje. Zatim se morate suočiti s novim izazovima koji su inspirirajući i nagrađujući zbog samog svog sadržaja, ali i zbog toga što morate razgovarati na stranom jeziku i raditi u multikulturalnom okruženju. Sve u svemu, to je prilika da razvijete sposobnosti i kompetencije bitne za vašu buduću karijeru: rad s drugima, izdržljivost, kreativnost, organiziranost... No najvažnije od svega je što razvijete snagu koja omogućuje da se nosite sa širim spektrom problema i postanete hrabrija osoba koja se bez straha nosi sa svim novim, nadolazećim životnim izazovima."
   
Osim prilike za putovanjem i zarađivanjem koje kune za neke nove hirove, odrađivanje stručne prakse izgleda odlično u životopisu te vam daje priliku da vidite "kako to stvarno izgleda" jednom kad završite faks. Ako to nije dovoljna motivacija, sjetite se svih onih trenutaka na faksu kad ste se pitali gdje će vam to što upravo slušate koristiti - iskoristite stečeno znanje za još jedno životno (i profesionalno!) iskustvo.

Valerija Vidović
foto: Freeimages

>> Želiš započeti svoju karijeru? Prijavi se na Vip Alumni!



Još vijesti