Mojfaks.hr u Vijesti

Kakvi su uvjeti za kreditiranje studenata u Hrvatskoj?

Možda ste čuli kako je kreditiranje studiranja itekako popularno preko velike bare, u Sjedinjenim Državama. Međutim, s pojavom krize i u ovom polju ima problema pa se tako mnogi studenti, kada završe studij, a ne dobiju posao, teško bore s vraćanjem studentskog duga. I u Hrvatskoj se danas može u gotovo svakoj banci podignuti studentski kredit, ali visoke kamate vire iza svakog ugla.

21. kolovoza 2012 15:07
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

I za redovne i za izvandredne

Kredite hrvatskih banaka mogu koristiti i izvandredni i redovni studenti, a namjena im je isključivo za troškove same školarine te pokrivanje troškova života za vrijeme studiranja, dakle smještaj, hrana i slično. Kredit za školarinu banke isplaćuju jednokratno dok one za troškove života tijekom studiranja isplaćuju u mjesečnim ratama. Koliko dugo kredit koristite ovisi o tome koliko studirate, ali s kvakom da ga daju najviše šest godina, stoga ova solucija nikako nije za vječne studente.

Glavnicu ćete početi otplaćivati kada završite studij (ili ga, eventualno prekinete), dok kamate počinjete otplaćivati odmah, mjesečnim ratama. Banka će vam s otplatom glavnice izaći u susret te dati odgodu od godinu dana jer optimistično vjeruju kako kod nas u tom roku možete pronaći kakav pristojan posao. No, i ovdje je jedna kvaka jer pravilo vrijedi samo ako ste uspješno diplomirali, a ako ste odustali od faksa, bolje vam je da plaćanje započnete odmah. Također, najdulji rok za otplatu cijelog kredita kojeg banke daju je deset godina.

A sada – kamate

Kamate se kreću od visokih 6,6 posto pa na više (navedena stopa je u Erste banci dok je, primjerice u Splitskoj 7,9 posto) te je potrebno biti kreditno sposoban ili imati čvrsto osiguranje otplate kredita. Ovo konkretno znači da ćete morati raditi uz studiranje ili će vam roditelji biti sudužnici, a želite li podići više od 10,000 eura trebat će vam i jamci, životno osiguranje i hipoteka na neku nekretninu.

Tako dolazimo do podataka kako ćete, ukoliko dignete kredit do 10,000 eura na korištenje od pet godina i rok otplate od deset godina u Erste banci mjesečno plaćati nešto više od 112 eura, u PBZ-u 113 eura, u Hypo banci 113,5 eura, Zagrebačkoj 116,5 eura te u Splitskoj 120,8 eura.

Stoga, odlučujete li se za kredit, prvo o svemu dobro razmislite ili pak probajte upasti u sustav stipednija ili kreditnih olakšica na lokalnim nivoima.

N.LJ.J.

Još vijesti