V.K. u Vijesti

'Drma' sveučilišnim gradom u kojem studenti imaju NAJBOLJI standard: Obnovio stari dom, a sad želi napraviti novi

Iako je službeno diplomirao i izašao iz studentskih klupa, Sveučilište nikada nije napustio jer mu je u planu napraviti najbolji studentski standard života u Hrvatskoj - baš u svome gradu.

26. srpnja 2021 15:46
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Marijan Bašić bio je iznimno aktivan student koji je ostao u studentskim poslovima i politici kako bi poboljšao studentski standard u Splitu. Sad želi i novi studentski dom.


Sadašnji project manager Studentskog centra i savjetnik rektora Sveučilišta u Splitu Dragana Ljutića, Marijan Bašić, ove je godine dobio plaketu Sveučilišta u Splitu zbog doprinosa u osmišljavanju protokola ponašanja studenata u domu, rješavanja problema sa samoizolacijama studenata za vrijeme pandemije koronavirusa, ali i organizacije pomoći studentima Sveučilišta koji dolaze s potresom pogođenog područja, kao i općenitog zalaganja za poboljšanje kvalitete života splitskih studenata, prenosi Slobodna Dalmacija.


Istaknuo se još kao student


Oni su naime, napravili intervju s ovim "dobrim duhom Splita" koji je posebno priznanje dobio i od kolega, točnije, nenastavnog osoblja Sveučilišta jer su upravo njega odabrali da ih predstavlja u Senatu u sljedećem mandatu.


Kako prenose, Bašić je diplomirao 2014. godine na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. U studentskim danima bio je član studentskog zbora, a pokrenuo je i humanitarnu akciju "Dobro srce studenata Splita". Bio je i jedan od zaslužnih osoba zbog kojih se splitskim studentima omogućio noćni rad u knjižnici.


>>>SC vas vodi na ljetovanje: Atraktivna ponuda za mlade uz povoljnu cijenu i super dodatne sadržaje<<<


Upornost i ideje se isplate: od recepcije do voditelja!


Krenuo je od posla recepcionera u službi smještaja SC-a Split, ali uskoro postaje voditelj doma te sudjeluje u projektu rekonstrukcije i nadogradnje studentskog doma "Bruno Bušić". Očito ide i dalje kako bi studentski standard u Splitu bio najbolji u Hrvatskoj.

"Plaketa mi je poticaj za dodatni angažman i daljnji nastavak rada za dobrobit Sveučilišta, sveučilišne zajednice, studenata, studentskog standarda te razvoja našeg grada. To nije priznanje samo meni, već svim mojim vrijednim bliskim suradnicima, a među njima posebno ističem glavnog tajnika Sveučilišta u Splitu Filipa Klarića Kukuza te kolege iz Studentskog centra na čelu sa ravnateljem Ivanom Žižićem. A što se tiče mandata u Senatu, koji ću početi obnašati od listopada, mogu samo kazati da ću u okviru mogućnosti zastupati interese nenastavnog osoblja i svih onih koji se obrate s nekakvim problemom. Sve ću rado saslušati i pokušati pronaći rješenje za njihov problem", kaže za Slobodnu.


Siromašni 'žicali' studente da im kupuju kroasane


Kako spominje Bašić, kada je na svojoj posljednjoj studijskoj godini vidio sugrađane koji su prosili studente da im kupe kroasane iz menze, bio je u šoku, pa je odlučio pokrenuti hvalevrijednu humanitarnu akciju "Dobro srce studenata Splita" s kojom su svojevremeno prikupili preko 500 paketa, svaki u vrijednosti oko 350 kuna za sve sugrađane slabijeg imovinskog stanja.


"To me kao mladog čovjeka potreslo pa sam počeo razmišljati što ja mogu napraviti, kako mogu skrenuti pažnju na taj dio društva, koji nažalost nije privilegiran da svaki dan ima obrok. Iz toga je nastala akcija 'Dobro srce studenata Splita'' u koju se od početka uključio Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, Studentski centar mladih i Sveučilište.
Jedan period je ova akcija stala, ali u suradnji s rektorom Ljutićem planiramo je ponovno revitalizirati kako bismo opet za vrijeme Božića pomogli onima kojima je to najpotrebnije. U razgovoru i s Caritasom smo došli na ideju da pokrenemo akciju 'Ljubav na djelu - i ti si dio mene''. Tako bismo nastavili pomagati; pozivali bismo profesore i studente da odricanjem od jedne kave nekome uljepšaju Božić. Ako nam epidemiološke mjere dozvole, nadam se da ćemo i ove godine moći pomoći na isti način",
govori o svom nesebičnom ponašanju.


>>>Velikodušni splitski studenti: zahvaljujući njima Uskršnje jutro bit će ljepše u 500 obitelji!<<<


Osim rekonstrukcije starog doma, uskoro Split dobiva novi?


Marijan je otkrio kako je sudjelovao u projektu rekonstrukcije i nadogradnje studentskog doma.  "Što se tiče projekta 'Bruno Bušić', tadašnjim članovima Europske komisije u Bruxellesu bilo je nepojmljivo financiranje rekonstrukcije studentskih domova iz Europskih fondova. Međutim, kako su predstavnici RH bili u izravnoj vezi sa Studentskim centrom Split, tako smo kolege i ja bili u izravnom kontaktu s našim predstavnicima koji su upravo tada razgovarali s članovima Europske komisije o novoj financijskoj omotnici iz kojih se je planiralo financirati budući kapitalni projekti", pojašnjava detalje.


"U roku od pola sata poslikali smo dom, dostavili slike koje su oni prezentirali na tom sastanku, nakon čega je odobrena rekonstrukcija studentskih domova koja se financirala sredstvima iz EU fondova. Zahvaljujući domu Bruno Bušić, rekonstruirani su domovi u Osijeku, Zagrebu, Rijeci… A sada radimo i na izgradnji novog doma pored FGAG-a, napravljeni su ozbiljni koraci u vidu izrade idejnog projekta, izmjene UPU-u, u tijeku izrada glavnih projekta... Ići će to", ističe svoja nadanja.


Na pitanje o tome što je s bivšim Domom Željezničar na Ravnim njivama, Marijan otkriva da imaju plan. "Sveučilište je u aktivnim pregovorima s Vladom RH te planira dobiti zgradu bivšeg doma Željezničar na korištenje i nakon toga ga prijaviti na fondove i izvršiti rekonstrukciju kako bi i od njega napravili studentski dom. Sreća što imamo veliku podršku i razumijevanje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji zaista ima sluha i u svim trenucima iskazuje podršku za sve razvojne projekte koje Sveučilište ima", ponosi se.


'Nitko u Hrvatskoj nema ovako kvalitetan studentski standard kao što imaju naši studenti'


Project manager Studentskog centra komentirao je i trenutni studentski standard u Splitu.


"Nedavno smo i u prometnom smislu postali jedinstveno Sveučilište jer smo uveli direktnu liniju Spinut-Kampus. Koliko god se to činilo trivijalno, moramo biti svjesni da su to velike stvari za naše Sveučilište i Grad. Rijetko tko se može pohvaliti tolikim naporima koje Splitsko sveučilište čini za svoje studente, a posebice kada vidite koliko se u studentskim restoranima povećala i proširila ponuda, koliko se studentima maksimalno nastoji pružiti hrana koju vole, a istovremeno pazeći na kvalitetu... Po pitanju studentskog standarda, usudio bih se reći da nitko u Hrvatskoj nema ovako kvalitetan studentski standard kao što imaju naši studenti. Uvijek gledamo kako ići korak naprijed, kako biti aktivniji, dostupniji i otvoreniji studentima, uvijek osluškujemo što bi oni željeli", poručuje ponosno.
 

>>>Planiraš kupanac na Jadranu? Ovogodišnjoj ljetnoj ponudi splitskog SC-a nećeš moći odoljeti (a i novčanik će ti biti zahvalan)<<<


'Nikad nam broj zaraženih nije prešao broj od 3 studenta po danu'


Bašić je bio aktivan i u Povjerenstvu Sveučilišta u Splitu za praćenje koronavirusa i sudjelovanjem u osmišljanju protokola postupanja s pozitivnim studentima u domu, stoga je pojasnio i ovu svoju ulogu unutar Sveučilišta.


"U početku smo zaražene vozili u hotel Sv. Mihovil, a drugi semestar smo imali soluciju sa stanovima Crvenog križa i Studentskog centra gdje smo također dopremali studente. Najveći broj pozitivnih slučajeva bio je u trećem valu, ali opet je to bilo u nekim minimalnim granicama i u nijednom trenutku nismo imali više od tri pozitivna studenta u danu. Učinjeni su i veliki napori od strane Studentskog centra koji je nastojao sa povećanim brojem kontrola zaustaviti i studentima objasniti da veća druženja nisu poželjna", pojašnjava svoje postupke.
 
Na upit o tome kako se pripremaju za jesen i novu akademsku godinu, Marijan je oprezan. "Nikada ne znamo što nas čeka, osluškujemo, pratimo, svakodnevno smo u komunikaciji sa Županijskim stožerom. Vjerujem i u slučaju tog četvrtog vala, za kojeg se nadam da ipak neće doći, da ćemo biti spremni i učiniti i tada ono što možemo, a što je u interesu zaštite zdravlja studenata", poručio je za kraj.


izvor: Slobodna Dalmacija

Još vijesti