Vodič za brucoše

Kineski studenti mešetare na burzi, a što ti radiš?

MojFaks | Vijesti, 06.07.2010.Kineski studenti mešetare na burzi, a što ti radiš?

Kosooki su skužili gdje se vrti pinka, pa nam nova suluda statistika kaže da gomila kineskih studenata trguje dionicama u želji brze zarade. Čak 81 posto ispitanih po kineskim kampusima kaže da ima prijatelja koji čačka po burzi...

Ukratko, Kineska visokoškolska mladež više ne vjeruje kako se do love može doći napornim radom. "Mnogi moji prijatelji s faksa sa svojim diplomama ne zarađuju više od 589 dolara mjesečno u prvoj godini staža. Kada bih imao dovoljno kapitala za trgovanje na burzi, toliko bih zarađivao u nekoliko dana", kaže jedan od studenata koji pola svojeg vremena troši na burzovne indekse.

U lipnju je provedeno istraživanje među 11,557 kineskih studoša i pokazalo se kako 88,1 posto ispitanika zna nekog kolegu koji spekulira na tržištu vrijednosnih papira, a njih 30,6 posto to i radi. 45, 1 posto vjeruje kako studentsko igranje po  burzi odražava visoku svijest o financijskoj logici našeg doba, a 39,2 posto smatra fenomen normalnim i misli da odražava želju za višim životnim standardom. No, najupečatljivija među svim brojkama, njih 76,8 posto misli kako je teško obogatiti se napornim radom.

I u pravu su. Rad se možda cijeni teorijski, ekipa će vas potapšati po ramenu, no da ćete u neko realno vrijeme skupiti hrpicu, i nećete. Ali, OK , to je Azija, njihovim studentima bi ideja cicanja pive po studentskim barovima, odlazak na koncerte i larpuraltistički hedonizam zvučao kao Noć vještica 17. Ne kuže oni ideju beskorisnog trajanja u vremenu i prostoru potpomognutom nizom opijata i genijalnih filozofskih debata, pa onda standardno zujanje u tridesetima tipa kako sam bio glup i spizdio deset godina na faks kad si sad s diplomom mogu eventualno obrisati što već.

Da... sloboda ima svoju cijenu, a naši su je sveučilištarci nasreću ili nažalost, zavisi od slučaja do slučaja, još uvijek spremni platiti.

Krešimir Dujmović

Pročitajte još...
Najprofitabilniji studentski smjerovi
S fakulteta na zanat?
Web donacije - novi način stipendiranja?


vrijednosni papiridionicestudentistudentski posaozarada


Prati nas na Instagramu!