Vodič za brucoše

Hoće li studenti živjeti u IZOLACIJI? Sveučilište u Zagrebu objavilo MJERE ZA ZAŠTITU od koronavirusa

MojFaks | Vijesti, 26.02.2020.Hoće li studenti živjeti u IZOLACIJI? Sveučilište u Zagrebu objavilo MJERE ZA ZAŠTITU od koronavirusa

HZZO dostavio Preporuku postupanja za studente koji dolaze iz stranih zemalja, a i donosi važne napomene za sve domaće studente koji žive u studentskim domovima...

Hrvatski zavod za javno zdravstvo dostavio je Preporuku postupanja za studente koji dolaze iz stranih zemalja, a s obzirom na epidemiološku situaciju koja se mijenja pratite mrežne stranice HZJZ-a i Ministarstva zdravstva. Sveučilište u Zagrebu će također kontinuirano izvještavati o promjenama i eventualnim novim uputama.

Postupci provjeravanja putnika koji ulaze u Hrvatsku definirani su na način da se osigura najveća moguća zaštita zdravlja stanovništva i putnika uz minimalno ometanje međunarodnog prometa.

Trenutno, od 24. veljače 2020. na snazi su preventivne mjere koje uključuju zdravstveni nadzor za osobe koje su boravile u kontinentalnoj Kini (tj. isključuje se Makau, Hong Kong i Taiwan), Južnoj Koreji i dviju pokrajina u Italiji – Lombardija i Veneto.

Za osobe koje su unazad 14 dana boravile u kontinentalnoj Kini (tj. isključuje se Makau, Hong Kong i Taiwan) te oni koji su nakon 23. veljače doputovali u Hrvatsku iz Južne Koreje i pokrajina Lombardiji i Veneto u Italiji provodi se u trajanju od 14 dana od napuštanja zahvaćenih područja:

- aktivni zdravstveni nadzor (javljanje zdravstvenog stanja teritorijalno nadležnom epidemiologu prema adresi stanovanja/boravka)
- u samoizolaciji na temelju rješenja graničnog sanitarnog inspektora o podvrgavanju zdravstvenom nadzoru radi praćenja pojave simptoma respiratorne bolesti.

Zdravi studenti koji su bili u kontaktu s oboljelima podvrgavaju se IZOLACIJI i pri tome – moraju živjeti sami 


1. Aktivni zdravstveni nadzor nad zdravim studentima koji dolaze iz zahvaćenih područja, a koji u anamnezi ne navode bliski kontakt s oboljelima: UVIJEK JE U SAMOIZOLACIJI kod kuće ili u Studentskom domu (organiziranom smještaju) pri čemu ovi studenti mogu živjeti s drugim osobama (mogu primjerice dijeliti studentsku sobu s drugim studentima).

2. Aktivni zdravstveni nadzor nad zdravim studentima (bez znakova bolesti) koji dolaze iz zahvaćenih područja, a koji su bili u bliskim kontaktima s oboljelima: UVIJEK JE U SAMOIZOLACIJI kod kuće ili u Studentskom domu (organiziranom smještaju) ali pri tome trebaju živjeti sami. Dakle, u Studenskom domu je neophodno, kada god je moguće, organizirati da takav student boravi sam u sobi te da ne dijeli sobu s drugim studentom. Ako ne žive sami ili nikako nije moguće organizirati da sam boravi u Studenskoj sobi, neophodan je boravak u ORGANIZIRANOJ KARANTENI u zdravstvenoj ustanovi- bolnici, konkretno aktualno u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“).

3. Studente koje dolazi iz zahvaćenih područja, a imaju neki od respiratornih simptoma (nagli početak barem jednog od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah) neophodno je tretirati kao zaražene osobe dok se zaraza ne isključi mikrobiološkom obradom, što znači da je neophodna hospitalizacija u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.

No, situacija se brzo može mijenjati s obzirom na epidemiološku situaciju, te se ove preporuke mogu promijeniti, stoga mole da pratite web stranice HZJZ-a (www.hzjz.hr) i Ministarstva zdravstva na kojima se svakodnevno objavljuju ažurirani podaci vezano uz korona virus, kao i mjere prevencije:

https://zdravstvo.gov.hr/koronavirus-i-mjere-prevencije/4952

https://www.hzjz.hr/medunaro…/koronavirus-najnoviji-podatci/

https://www.hzjz.hr/…/pitanja-i-odgovori-o-novom-koronavir…/

Opće mjere zaštite


Uz navedeno, neophodno je u organiziranom smještaju studenta, na kampusima, studentskim domovima kao i u prostorima gdje se odvija nastava, sanitarnim čvorovima te u prostorima gdje je organizirana prehrana, osigurati:

- mogućnost pranja ruku sa sapunom i tekućom vodom te sušenje ruku jednokratnim ručnicima ili sušilicama sa cirkulirajućim zrakom ili korištenje dezinficijensa na bazi alkohola,
- izostanak s nastave nastavnom osoblju i studentima koji imaju simptome infekcije dišnih putova, imaju povišenu temperaturu i kašlju.

Studente kao i ostale građane neophodno je podsjećati na pridržavanje preporuka općih mjera zaštite:

- redovito perite ruke sapunom i vodom ili koristite dezinficijens na bazi alkohola
- kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos papirnatom maramicom i poslije ju odbacite u koš za otpad te operite ruke
- izbjegavajte bliski kontakt s osobama koji imaju simptome infekcije dišnih putova, imaju povišenu temperaturu i kašlju


V.S/HZJZ
Foto: Freepik


korona virusvirusZagrebstudentiliječnikbolestoprezmjere oprezazagrebački studentiHZZO


Prati nas na Instagramu!