V.K. u Vijesti

Korupcija u visokom školstvu: Studenti s dobrom vezom ispite polažu tijekom praznika i vikendima

Korumpirani više neće moći ni turistički 'preko bare'.

14. prosinca 2021 12:01
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U svakoj državi postoji određena doza korupcije, stoga, ovisno o tome koliko je zapravo ima, tako se i nadležni pokušavaju boriti protiv iste. No, što ako je korupcija toliko duboko u porama društva, da je postala gotovo pa uobičajena u visokom školstvu i među spomenutim nadležnima?


Kao i kod nas, i zemlje s područja bivše Jugoslavije muku muče sa stranačkim i obiteljskim zapošljavanjima, rješavanjem ispita na temelju toga "tko su nam mama i tata", pa čak i dobivanja diploma zahvaljući poznanstvima i vezama. O ovom se problemu ovih dana živo raspravlja u susjednoj nam BiH.


>>>Kupovina ispita: Svaki drugi student smatra da na fakultetu ima korupcije, evo na kojima<<<


"Genetski prijenos znanja"


"Još tokom studiranja sreli smo se sa 'genetskim prijenosom znanja' gdje su studenti čiji su roditelji na pozicijama u zdravstvu, nekim čudom, ispite polagali za vrijeme praznika, nedjeljom, za vrijeme godišnjih odmora… To se poslije nastavilo i na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla gdje su takvi dobivali poslove i prije otvaranja natječaja, dakle, radili su već, a natječaji su bili poslije službeno objavljeni… To svi znaju i ništa", rekla je anonimna osoba za N1.


>>>Kupovanje radova – javna tajna za koju znaju i profesori: 'Solidan rad kolega, koliko ste ga platili?'<<<


Kako prenosi N1, SAD neće izdavati vize, ni poslovne, ali ni turističke bilo kojim korumpiranim ljudima koji žele putovati "preko bare" ili investirati, a lista sankcioniranih bit će i proširena, potvrđuje Eric Nelson, američki ambasador u BiH.


Kadrija Hodžić
, premijer Tuzlanskog kantona potvrdio je korupciju kao velik problem, posebice u UKC Tuzla. "Primijetili smo da je UKC Tuzla skoro obiteljska firma. Zato smo krenuli od sebe: mi u Vladi nećemo zapošljavati svoje porodice, donijeli smo takvu odluku. Taj proces ćemo širiti", kazao je.


Objavljena lista korumpiranih


Koliko je korupcija ušla u svaku poru društva zna i načelnik Bihaća, Šuhret Fazlić koji je komentirao ovaj problem. „Ako se reagira nakon pet, deset godina to nema smisla. Ja sam prijavljivao. Onda običan čovjek treba reći: Svi političari su lopovi. I oni to kažu. Nisam lopov… i loše se osjećam kada to čujem”, kaže načelnik. No, promjene su ipak neizbježne jer su sankcije međunarodne zajednice sve izvjesnije, stoga je samo pitanje vremena.


>>>[VIDEO] Studentica postala HIT: Nudi rakiju i kravu kao mito da napokon položi ispit iz anatomije<<<


"Što se tiče te liste možete očekivati da na njoj bude dodano još imena. To je samo jedan aspekt borbe protiv korupcije. Lista koja je objavljena je globalna lista, to je lista ljudi koji su uključeni u koruptivne aktivnosti i u najgora kršenja ljudskih prava", naveo je ambasador Nelson.

izvor: ba.n1info.com

Još vijesti