Mojfaks.hr u Vijesti

Shvatili da turist ne smije vrijediti više od studenta tek u jeku korone: Na ovoj adresi nađite stanove iz kojih vas neće izbaciti čim počnu rokovi

Proteklih 5 godina, problemi oko pronalaska ljetnog smještaja za studente koji svoju diplomu stječu u bilo kojem sveučilišnom gradu na obali sve su intenzivniji. Dubrovnik, Zadar, Split... samo su neki od gradova u kojima je problem smještajnih kapaciteta još i naglašeniji u sezoni. Zbog veće platežne moći, naime, stanodavci često studente tjeraju van iz stanova taman u jeku rokova koji se poklapaju s turističkom sezonom.

27. srpnja 2020 15:27
Shvatili da turist ne smije vrijediti više od studenta tek u jeku korone: Na ovoj adresi nađite stanove iz kojih vas neće izbaciti čim počnu rokovi

Shvatili da turist ne smije vrijediti više od studenta tek u jeku korone: Na ovoj adresi nađite stanove iz kojih vas neće izbaciti čim počnu rokovi Foto: MojFaks

Još od 2016. godine bilježi se pojačani interes za domske kapacitete Studentskog centra u Splitu. Tako su u rujnu te godine u SC-u Split zabilježili rekordan interes za domske sobice. Toliki pritisak, kako je tada izjavio Matko Matković, rukovoditelj SC-ove Službe studentskog smještaja i turističkih poslova, ne pamti se. Razlog ovome djelomično leži i u činjenici da sve više privatnih stanodavaca smještaj adaptira i nudi turistima koji dolaze u vrijeme ljetnih ispitinih rokova.

...Zašto se duljoj turističkoj sezoni ne vesele jedino hrvatski studenti?...


Ove godine zbog pandemije koronavirusa, broj turista u Splitu prepolovljen je. I dok se Istra i Kvarner hvale minimalnim gubicima u postotcima noćenja, drugi pak upozoravaju da je "što južnije to tužnije". U pokušaju da se uhvate u koštac s ovim problemom, ali i već dobro poznatim problemom manjka studentskoga smještaja u ovom sveučilišnom gradu, Studentski centar Split  i Ured za studentski standard Sveučilišta u Splitu pokrenuli su web-aplikaciju koja će studentima bez smještaja u domu uvelike olakšati pronalazak stana za najam. Čini se da su bili potrebni pandemija i pad broja ostvarenih noćenja da se napokon revalorizira vrijednost studenata u ovome gradu.

...Kako smjestiti 20 tisuća studenata u 1250 soba? Mijenja se urbanistički plan: Na mjestu auto-salona gradi se novi studentski dom....

 
Web stranica najmodavcima omogućava oglašavanje privatnog smještaja za studente. Oglašavanje je besplatno i na njega se ne plaća nikakva agencijska provizija. Plaćanje iste provizije zaobilaze i studenti uz garanciju da stan neće trebati napustiti u jeku ispitnih rokova.


izvor: Sveučilište Split @YouTube

“Najmodavci uz par klikova kreiraju oglas uz samostalno određivanje cijene te mogućnost prilaganja fotografija stana. S druge strane, student preko aplikacije uz upotrebu određenih filtera može jednostavno pronaći stan s odgovarajućom cijenom i u željenom kvartu. A svi oni koji traže cimera ili cimericu također pomoć mogu naći koristeći ovu aplikaciju", pojašnjavaju iz Studentskog centra Split.

...I ove godine zbog turista splitski studenti moraju na ulice!...


Na kraju videa upućuju i poruku o "novootkrivenoj vrijednosti" domaćih studenata kao jednakovrijednih, ako ne i vrjednijih od turista iz inozemstva. "Zašto bi jedan turist vrijedio više od studenta? Ipak su studenti graditelji budućnosti naše lijepe Hrvatske", poručuju iz splitskog SC-a.

...Pjesmicom do smještaja: Očajni zadarski student ostao bez stana zbog turista...


Bez obzira na epidemiološku situaciju i činjenicu da se o vrijednosti studenata počelo raspravljati tek kad je priljev turista na našoj obali skromniji nego inače, aplikacija će zasigurno mnogima olakšati potragu za adekvatnim smještajem iz kojega neće morati seliti s početkom turističke sezone. Ostaje vidjeti hoće li praksa vrijediti i sljedeće godine kad će se na Jadranu ponovo tražiti "soba više".

...Sramota u Splitu: Iznajmljivačica htjela izbaciti studente zbog turista, svađala se, a jednog i ugrizla...


A.Z.
foto: Studentski zbor Sveučilišta u Splitu

Još vijesti