Mojfaks.hr u Vijesti

Odlična vijest za sve ljubitelje bijelih kuta: Studij medicine uskoro u još jednom hrvatskome gradu

Medicinski fakulteti u Hrvatskoj nalaze se u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci, a tim gradovima, koji svake godine iznjedre mlade liječnike, pridružit će se još jedan grad na moru. Naime, Pula će dobiti svoj Medicinski fakultet.

18. srpnja 2018 13:31
Odlična vijest za sve ljubitelje bijelih kuta: Studij medicine uskoro u još jednom hrvatskome gradu

Odlična vijest za sve ljubitelje bijelih kuta: Studij medicine uskoro u još jednom hrvatskome gradu Foto: MojFaks

Pulsko Sveučilište Jurja Dobrile osniva Medicinski fakultet i Fakultet znanosti o moru, dvije nove sastavnice u sklopu kojih će se dalje samostalno razvijati prirodne znanosti te biomedicina i zdravstvo. Dio je to STEM područja, kojem se Sveučilište zadnjih godina intenzivno okreće, uz snažan razvoj tehničkih znanosti, pa je sljedeća logična stepenica širenje u biotehnologiju, piše Glas Istre.

Izvor: scpu.hr

U postupku su za dobivanje dopusnice za znanstveno područje biomedicine i zdravstva, kao i za tehničke te prirodne znanosti. Ove dopusnice očekuju se do listopada, a elaborat za šestogodišnji studij medicine bliži se krajnjoj verziji koja onda kreće u vrlo složen postupak evaluacije i znanstvene akreditacije. Prve studente medicine Pula bi mogla upisati ne ove, ali već sljedeće jeseni, u akademskoj godini 2019./\'20., prenosi Glas Istre.


...Moraju naučiti jezik: Prvi strani studenti medicine nastavu će imati na engleskom, a praksu na hrvatskom...


...Nauče li već na faksu biti neljubazni? Studenti medicine iz tri Hrvatska grada otkrivaju jesu li spremni za teške razgovore s pacijentima...


Rektor pulskog Sveučilišta, Alfio Barbieri, posebno ističe da je studijski program medicine u cijelosti pokriven nositeljima. Dakle, profesorski kadar je osiguran, a sljedeći korak su prostorni uvjeti koji ni sada nisu dovoljni za ovako ekspanzivno sveučilište.

Izvor: Unsplash

"Kadrovski smo se jako kvalitetno ekipirali. U provedbi studija medicine bit će angažirano stotinjak ljudi. Odobrena su nam nova radna mjesta i prve ugovore o radu potpisivat ćemo u rujnu, listopadu, a do tada ne bih izlazio s imenima. Inicijalni kostur pulskog studija medicine postavili su dr. Mladen Jašić i dr. Mirela Mišan Markanović, a program je dalje razvijala prof. dr. sc. Dragica Bobinac s Medicinskog fakulteta u Rijeci. Za osnivanje studija medicine imamo veliku podršku Grada Pule i Istarske županije koja nas i financijski podupire. Projekt je to od ogromnog značaja za čitavu zajednicu. Imamo preporuku i Hrvatske liječničke komore, a iz pulske Opće bolnice 50-ak zaposlenika zainteresirano je za rad na studiju, ne samo medicine, već i sestrinstva koji također pripremamo podići na diplomsku razinu. Liječnici koji imaju znanstvena nastavna zvanja bit će angažirani kao nositelji određenih predmeta, a ostali će kao asistenti ili predavači biti uključeni u seminarima ili vježbama", kazao je rektor Barbieri.

Ova vijest odlična je za studente iz Istre koji se odluče za studiranje medicine jer neće morati krenuti putem većih gradova poput Zagreba ili Splita.

Ivana Petrić
izvor: Glas Istre
foto: mef.unizg.hr

Još vijesti