Vodič za brucoše

Loše vijesti za inteligentne: Istraživanje povezalo visoki IQ s nizom psihičkih poremećaja

MojFaks | Vijesti, 22.01.2018.Loše vijesti za inteligentne: Istraživanje povezalo visoki IQ s nizom psihičkih poremećaja

Svake godine imamo prilike pročitati barem jedno istraživanje koje je vezano za proučavanje inteligencije i IQ-a. Tako smo saznali da osobe s velikim koeficijentom inteligencije više psuju, imaju problema s ustajanjem ujutro te su ponekad usamljeni, a sada su stigl rezultati novog istraživanja koje visoki IQ povezuje s psihičkim poremećajima.

Na stranici ScienceDirect ovog je mjeseca objavljeno istraživanje koje pokazuje da osobe s visokim IQ-om imaju veće šanse oboljeti od depresije, tjeskobe, ADHD-a te autizma. Osim toga, istraživanje pokazuje da postoji mogućnost da osobama s iznadprosječnom inteligencijom visoki IQ može biti "poguban" za psihičko zdravlje.


Izvor: Shutterstock

Definicija inteligencije kaže da je ona sposobnost samostalnog otkrivanja znanja u svijetu punom nesigurnosti i mogućnosti, a inteligentne osobe probleme rješavaju u svrhu vlastitog napretka i opstanka. Natprosječno inteligentna osoba ima još naglašenije sposobnosti rješavanja problema pa to može odvesti u samoostvarenje ili stvoriti psihičke poremećaje.

...Inteligencija kao blagoslov i prokletstvo: 6 loših strana posjedovanja velike pameti...


...Mrziš priče o vremenu, dosađuješ se na predavanjima i još 4 znaka koji otkrivaju da si inteligentan student...


Istraživanje je obuhvatilo 3 715 članova američke Mense od čega 2213 muškaraca (60%) i 1472 žena (40%). Mjera kontrole prilikom ovog istraživanja bili su nacionalni dijagnostički podaci koji su prikupljeni u istim uvjetima. Premda bi istraživanje na nacionalnoj razini dalo veći broj rezultata nego sada, istraživači kažu da su podatke prikupljali na članovima Mense zbog njihove visoke inteligencije. Novi podaci uspoređeni su s podacima Mense iz 2015. godine kako bi se otkrila dijagnoza povezana s određenim psihičkim poremećajima u odnosu na prosjek nacije.

...Najkraći test inteligencije: 3 pitanja otkrivaju razmišljate li pametnije od drugih...


Rezultati istraživanja pokazali su da je primjerice poremećaj ponašanja u prosjeku nacije 9,5%, a kod natprosječno inteligentne osobe postotak je 26,8. U nacionalnom prosjeku anksioznost je 10,9%, a kod natprosječno inteligentnih je 20. ADHD je u nacionalnom prosjeku 4,1% a kod natprosječno inteligentnih osoba 7,4%. Autizam kod nacionalnog prosjeka iznosi 1%, a kod natprosječno inteligentnih 1,2%. Kada je riječ o depresiji i prosjeku nacije tu je 6,7%, a kod natprosječno inteligentnih 25,8 %.


Izvor: Pixabay

U anksioznost u ovom istraživanju spada opća tjeskoba, socijalna anksioznost te opsesivno-kompulzivni poremećaj. K tome, studija je pokazala da visoki IQ može potencijalno biti povezan s rizikom obolijevanja od autoimunih bolesti. Neke od spomenutih bolesti su lupus, Kronova bolest, dijabetes tip 1, multipla skleroza...

Cijeli članak o istraživanju pročitajte na linku.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock


IQinteligencijapsihički poremećajikvocijent inteligencije